TOMME ASYLMOTTAK: Ankomstsenteret i Kirkenes er helt tomt om dagen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TOMME ASYLMOTTAK: Ankomstsenteret i Kirkenes er helt tomt om dagen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Har brukt 765 millioner på tomme asylplasser hittil i år

UDI: - Vil bygge ned dersom de lave asyltallene vedvarer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært kjent lenge at Utlendingsdirektoratet (UDI) har betalt millionbeløp for tomme senger. Nå har direktoratet regnet ut den totale kostnaden, skriver ABC Nyheter.

Sett opp mot en utnyttelsesgrad på 100 prosent, antas det at utgiftene for ubrukt kapasitet i akuttinnkvarteringene er på omtrent 258 millioner kroner i 2015, og cirka 374 millioner de første seks månedene i 2016, opplyser UDI til nettstedet. Kostnaden for ankomsentrene er ikke inkludert i disse tallene.

For de ordinære mottaksplassene kan det antas at utgiftene til ubrukt kapasitet er 122 millioner kroner i 2014 og omtrent 391 millioner kroner de seks første månedene i 2016.

Totalt har dermed UDI betalt 380 millioner i 2015, og 765 millioner de seks første månedene i 2016 for tomme asylplasser.

Tallene er basert på en 100 prosent kapasitetutnyttelse. Vanligvis i en normal flyktningsituasjon er det forventet at kapasitetutnyttelsen ligger på 85 prosent.

Økt kapasitet i 2015

UDI har flere ganger økt kapasiteten i norske asylmottak for å kunne håndtere fjorårets flyktningkrise. I juni var det plass til totalt 35.246 beboere i norske asylmottak.

I tallet inngår faste plasser (både ordinære og og for enslite mindreårige), stykkprisplasser, beredskapsplasser, tilrettelagte plasser, akuttplasser og tilgjengelige plasser på ankomstsentrene i Råde og i Kirkenes.

23 465 av dem er tatt i bruk. Noe som betyr at nesten 12 000 mulige plasser ikke er i bruk.

Laveste asyltall siden 1997

Men de siste månedene har det kommet svært få asylsøkere i Norge – faktisk må vi tilbake til 1997 for å finne lavere tall.

Det har ført til at nesten 12.000 tilgjengelige plasser i asylmottakene nå står tomme, meldte NTB tidligere denne måneden.

Tallet inkluderer både faste plasser og stykkprisplasser, samt ledig kapasitet på ankomstsentrene i Råde og i Kirkenes.

Venter med å si opp avtaler

Fungerende avdelingsdirektør i UDI Knut Henrik Berntsen, sier til ABC Nyheter at prognosene for ankomster har blitt satt ned betydelig, og betegner framtida som veldig usikker.

- Vi går inn i det som normalt er en høysesong for asylsøkere, og velger derfor å vente med å si opp avtaler for ordinære asylmottak. Vi beholder altså en noe større overkapasitet enn vanlig. Dersom de lave ankomsttallene vedvarer vil vi bygge ned mottakskapasiteten utover høsten, sier Berntsen.

Selv om de ordinære avtalene ikke sies opp inntil videre, er alle akuttplassene i dag avviklet. Totalt var det 17 000 akuttplasser.