Krisen i Oslo fengsel

- Har brukt gass

Fengselsbetjentene i Oslo fengsel ber om lov til å ha pepperspray festet i beltet. Kriminalomsorgen lover rask vurdering av tiltaket.

MANGE HENDELSER: Tavla på veggen i operasjonssentralen i Oslo fengsel gir et lite innblikk i en hverdag preget av trusler, vold og narkotikabruk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MANGE HENDELSER: Tavla på veggen i operasjonssentralen i Oslo fengsel gir et lite innblikk i en hverdag preget av trusler, vold og narkotikabruk. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

OSLO FENGSEL (Dagbladet): Ansatte i Oslo fengsel har slått alarm etter at flere fengselsbetjenter har blitt utsatt for vold og alvorlige trusler. Tryggheten til ansatte er på spill og frykten for at noen skal bli drept på jobb deles av flere. Dagbladet har i en serie artikler og reportasjer satt søkelyset på kriseforholdene innenfor murene i hovedstadsfengselet.

Vi har fortalt historien om Espen som ble slått ned på jobb. Om Marianne som ble angrepet av en ruset fange. Om Eline som satte foten ned for sextrakassering og endte opp med å bli truet på livet og Tina som har blitt utsatt for flere angrep på jobb.

Kravene fra både ledelse og ansatte i høysikkerhetsfengselet er økt bemanning, blant annet for å kunne for å øke de innsattes tid utenfor cellene for å redusere isolasjonsskader og økte budsjetter til statiske sikkerhetstiltak, som kameraovervåking av fellesarealer.

I tillegg ønsker fengselsbetjentene å få ha pepperspray festet i utstyrsbeltet i visse situasjoner, for å forebygge og avverge skade på person.

Kontroll

- I enkelte tilfeller så er situasjonen så alvorlig at vi er nødt til å bruke gass for å hindre ytterlige skader, sier Marianne som er hovedverneombud i fengselet.

I dag er det bare vaktlederne som har permanent tilgang på pepperspray, men når alarmen går, rykker alle betjentene ut. Dermed blir det mer tilfeldig hvem som først ankommer potensielt livstruende situasjoner.

Marianne, som ikke ønsker å ha etternavnet sitt på trykk på grunn av sikkerhetstiltak, jobber også som vaktleder. Hun har ennå ikke brukt pepperspray selv om hun har det beltet.

ØNSKER PEPPER I BELTET: Marianne er hovedverneombud i fengselet og har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ØNSKER PEPPER I BELTET: Marianne er hovedverneombud i fengselet og har blitt utsatt for både psykisk og fysisk vold. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg har truet med å bruke pepperspray et par ganger for å avverge alvorlig personskade. Jeg har tatt den ut av beltet og sagt at nå må du legge deg ned, det er en ordre, hvis ikke så bruker vi pepper. Det har vært nok. Da skjønner de alvoret i situasjonen. Da får vi kontroll på dem, sier Marianne.

Ifølge Farukh Qureshi, som er tillitsvalgt i fengselet, kan KDI (Kriminalomsorgsdirektoratet) gi tillatelse til økt tilgang på pepperspray uten videre behandling.

Strakstiltak

Nå lover KDI å se på tiltaket i samarbeid med tjenestemannsorganisasjoner og vernetjeneste.

- Dette går vi i gang med straks, sier Lise Sannerud, som er direktør for KDI. Hun legger til at det har vært ulike syn på hvordan tilgangen på pepperspray skal reguleres også blant tjenestemanns organisasjonene og vernetjenesten.

Forrige onsdag besøkte justisminister Emilie Enger Mehl for å se situasjonen på innsida med egne øyne og direktør Lise Sannerud var med på besøket.

Hun trekker fram bygningsmessige utfordringer som gjør det vanskelig og krevende å for eksempel sette opp flere kameraer, som flere av de ansatte trekker fram som et preventivt tiltak.

VURDERER: Lise Sannerud er direktør i Kriminalomsorgen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VURDERER: Lise Sannerud er direktør i Kriminalomsorgen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Lise Sannerud sier at det også skal vurderes.

- Det krever i tilfelle en prioritering i et utfordrende budsjett, sier Sannerud

Etter flere år med kutt i budsjett, i tillegg til økte utgifter i forbindelse pandemien, strøm, husleie og øvrig prisvekst, håper også Sannerud det drypper godt på Kriminalomsorgen når politikerne skal gjøre sine vurderinger i årets budsjettoppgjør.

Ingen raske løsninger

Justisminister Emilie Enger Mehl lot seg imponere av det de får til med få midler i fengselet. Samtidig kunne hun ikke love noe som helst av sårt tiltrengte strakstiltak, men erkjenner de store utfordringene.

- Det er dette det handler om når vi skal gjøre politiske prioriteringer. Det er viktig å være ute, snakke med folk, lytte til folk for å kunne gjøre gode prioriteringer når det kommer til krevende budsjettdiskusjoner.

MED EGENE ØYNE: Justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MED EGENE ØYNE: Justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Oslo fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- De ansatte er redd for at folk kommer til å dø på jobb. Hvilke strakstiltak kan du bidra til?

- Det er ingen raske løsninger på dette problemet, men jeg er opptatt av å være her, lytte til de som kjenner dette på kroppen hver eneste dag. Jeg skulle gjerne løst problemet i morgen. Det er dessverre ikke mulig. Det er viktig at vi er åpne om hvilke utfordringer som er, sånn at vi kan gjøre prioriteringer i budsjettet, sa Emilie Enger Mehl, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer