- Har brukt valgseiren til å skaffe seg maktmonopol

Mursi-demonstranter i tusenvis på Egypts nye dommedag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dagen ett år etter at Mohamed Mursi tok over som president, har tusenvis av egyptere samlet seg på Tahrirplassen i sentrum av Kairo med krav om at ahn går av.

Tahrirplassen var søndag fylt av egyptere med flagg, bannere og røde kort med påskrift om at presidenten må gå av.

Mange valgte å overnatte på Tahrirplassen natt til søndag, mens tusenvis strømmet til i løpet av formiddagen, melder BBC.

Også i byene Alexandria, Menuf, Mahalla, Suez, Port Said og Mursis hjemby Zagazig var det demonstrasjoner mot presidenten søndag.

- Dette er den andre revolusjonen, og Tahrir er selve symbolet på revolusjon, sier snekkeren Ibrahim Hammouda, som har kommet fra den nordlige byen Damietta for å være med på demonstrasjonene i hovedstaden Kairo.

- Dommedag Egypt har vært i høyspenn fram mot den varslede stordemonstrasjonen.

Politiet og sikkerhetsstyrker har skjerpet vaktholdet rundt viktige offentlige bygg rundt om i landet, og sykehusene er i beredskap.

Flere av landets aviser har kalt søndagen for «dommedag».

 RØDT KORT:  En demonstrant på Tahrirplassen i Kairo med anti-Mursi-plakater i dag. FOTO: GIANLUIGI GUERCIA, AFP/NTB Scanpix.
RØDT KORT: En demonstrant på Tahrirplassen i Kairo med anti-Mursi-plakater i dag. FOTO: GIANLUIGI GUERCIA, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Den egyptiske hæren har advart om at den vil gripe inn hvis landets politiske ledere mister kontrollen over den urolige situasjonen.

Minst åtte personer er blitt drept og flere såret i kamper mellom presidentens tilhengere og motstandere i løpet av uka.

22 millioner underskrifter Det er grasrotbevegelsen Tamarod som har tatt initiativet til protestene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Bevegelsen sier den har samlet over 22 millioner underskrifter til et opprop som krever at Mursi går av og at det holdes snarlig nyvalg.

Opposisjonen hevder Mursi har forrådt den egyptiske revolusjonen i 2011 og brukt valgseieren til å skaffe seg et maktmonopol. Egypts president gjennom tre tiår, Hosni Mubarak, måtte gå av i februar 2011 etter omfattende protester og uro.

Støttedemonstrasjon Samtidig med protesten på Tahrirplassen var det en markering til støtte for presidenten i bydelen Nasr.

Mursis tilhengere avviser oppropet som ugyldig og holder fast ved at det bare er valg som kan avgjøre om statsoverhodet må gå av eller om han kan bli sittende. Mursis presidentperiode utløper først i 2016.

Strengere reiseråd Demonstrasjonene som ble innledet søndag, er ventet å vare i flere dager. Den norske ambassaden i Kairo oppfordrer nordmenn til å holde seg oppdatert om situasjonen og unngå områder der det pågår demonstrasjoner og uroligheter.

Det gjelder spesielt Tahrirplassen og nærliggende gater og området rundt presidentpalasset i Heliopolis i Kairo.

Myndighetene i en rekke andre land har også oppfordret sine borgere til å unngå alle demonstrasjoner og store folkemengder. Frankrike ber franskmenn i Kairo om ikke å bevege seg utendørs med mindre det er nødvendig.

USA advarer amerikanere mot å reise til Egypt etter at en amerikaner ble drept i sammenstøt i byen Alexandria fredag. President Obama oppfordret samme dag partene i Egypt til å beherske seg og avstå fra bruk av vold.

(NTB).

 STØTTER MURSI:  I bydelen Nasr city i Kairo har tusener av tilhengere av president Mursi vært samlet søndag.  Foto: Virginie Nguyen Hoang, AP/NTB Scanpix.
STØTTER MURSI: I bydelen Nasr city i Kairo har tusener av tilhengere av president Mursi vært samlet søndag. Foto: Virginie Nguyen Hoang, AP/NTB Scanpix. Vis mer