Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har brutt gjennom politisperringene med traktor

Over 100 000 ukrainerne krever presidentens avgang i Kievs gater.

KASTER STEIN Over 100 000 demonstranter er ute i gatene i Kiev. De er i regelrette gatekamper med politiet utenfor presidentens kontorer. Demonstrantene kaster stein, men blir møtt med tåregass og lysgranater. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Scanpix
KASTER STEIN Over 100 000 demonstranter er ute i gatene i Kiev. De er i regelrette gatekamper med politiet utenfor presidentens kontorer. Demonstrantene kaster stein, men blir møtt med tåregass og lysgranater. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100 000 demonstranter har tatt til gaten i Kiev for å kreve presidentens avgang.

Reuters melder nå at demonstrantene har klart å ta seg gjennom politisperringene i nærheten av presidentens kontor med traktor.

Inngangen til bygningen som huser kontorene til president Viktor Janukovitsj er sperret med både busser og metallgjerder, og olitiet har brukt tåregass for å spre demonstrantene.

«Ned med gjengen!» roper demonstrantene. De krever presidentens avgang etter at han sa nei til en samarbeidsavtale med EU forrige uke.

Demonstrantene, som ønsker at Ukraina skal orientere seg vestover, ikke østover, er tilbake på plassen der politiet gikk hardt til verks mot demonstranter tidlig lørdag morgen. Søndagens demonstrasjon er den større protesten landet har opplevd siden oransjerevolusjonen for ni år siden.

Uavhengighetsplassen har de siste dagene vært samlingspunkt for den EU-vennlige opposisjonen, som er i harnisk etter at samarbeidsavtalen med EU gikk i vasken og som nå krever president Viktor Janukovitsjs avgang.

Myndighetene har lagt ned forbud mot demonstrasjoner i sentrum av Kiev, men opposisjonen har ingen planer om å overholde forbudet.

Truer med politi Tidligere søndag varslet Ukrainas innenriksminister at politiet vil måtte reagere.

KOMMER MED LANDBRUKSMASKINER:  Her kjører demonstrantene en traktorgraver mot politiets barrikader i Kiev.  Foto: Efrem Lukatsky / AP /Scanpix
KOMMER MED LANDBRUKSMASKINER: Her kjører demonstrantene en traktorgraver mot politiets barrikader i Kiev. Foto: Efrem Lukatsky / AP /Scanpix Vis mer

- Masseforstyrrelser? Politiet kan ikke la være å reagere på dette. Ønsker vi å gå samme vei som Libya og Tunisia? Hvis det oppfordres til masseforstyrrelser, vil vi reagere, sier innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Opposisjonen krever at Janukovitsj går av og har truet med generalstreik.

Demonstrasjonene begynte for en uke siden etter at Janukovitsj ga beskjed om at han ikke kom til å undertegne en samarbeidsavtale med EU, som det har tatt to år å forhandle fram. I stedet ytret han ønske om et tettere forhold med både Russland og EU.

Presset land Janukovitsj har senere sagt at avtalen ble skrinlagt fordi den var for dårlig, men han har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland.

De neste dagene skal imidlertid presidenten på en ny tur til Moskva, ifølge statsminister Mykola Azarov. Under besøket 3.-6. desember skal Janukovitsj signere et veikart som igjen skal gi «normal handel og økonomiske forbindelser» mellom landene, ifølge Azarov.

Som tidligere Sovjet-republikk har Ukraina tradisjonelt hørt innunder Russlands interessesfære, og russerne har sett med misbilligelse på tilnærmingen mellom Ukraina og EU.

Hvis samarbeidsavtalen var blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene. Landet har betydelige finansproblemer og står i stor gjeld til Russland.

EU har de siste dagene rast mot det europeiske ledere mener er utidig russisk press. Samtidig har russerne slått tilbake. De mener det er EU som har presset Ukraina, blant annet ved å kreve at opposisjonsleder Julia Timosjenko blir løslatt fra fengsel og sendt til Tyskland for medisinsk behandling. Dette var en av betingelsene for samarbeidsavtalen.

Lover EU-prosess Søndag uttalte Janukovitsj at han vil gjøre alt han kan for å få til en rask tilnærming til EU.

- NED MED GJENGEN:  Det roper demonstrantene som her har klatret opp i en port i nærheten av  president Viktor Yanukovichs kontorer. Foto: Gleb Garanich/ REUTERS /Scanpix
- NED MED GJENGEN: Det roper demonstrantene som her har klatret opp i en port i nærheten av president Viktor Yanukovichs kontorer. Foto: Gleb Garanich/ REUTERS /Scanpix Vis mer

- Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å få fortgang i prosessen som bringer Ukraina nærmere EU, sa Janukovitsj ifølge Interfax.

Han sa også at landet bestemmer over seg selv.

- Ukraina har gjort sitt eget geopolitiske valg. Vi er et europeisk folk, og vår kurs er staket ut av historien. Men samtidig er det min dype overbevisning at vår regjering bør integreres i en forsamling av europeiske nasjoner som en likeverdig partner som skal respekteres, sa Janukovitsj.

Han har også uttrykt sjokk over voldsbruken som ble brukt da demonstranter ble jaget vekk fra Uavhengighetsplassen tidlig lørdag morgen med batonger og tåregass. (©NTB)

SLÅSS:  Politiet og demonstrantene barker sammen i Kieves gater. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Scanpix
SLÅSS: Politiet og demonstrantene barker sammen i Kieves gater. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Scanpix Vis mer