- Har de ikke noe annet å gjøre i Amerika enn å snakke om meg ?

Vladimir Putin i overraskende sjarmoffensiv på amerikansk tv søndag. Mandag skal han og Barack Obama møtes under fire øyne for første gang på 11 måneder.

 SISTE MØTE:  Her under APEC-toppmøtet i Beijing 11. november 2014 var sist gantg verdens to mektigste mann møttes hverandre. Foto: Russisk pressetjeneste/RIA Novosti/AP/NTB Scanpix.
SISTE MØTE: Her under APEC-toppmøtet i Beijing 11. november 2014 var sist gantg verdens to mektigste mann møttes hverandre. Foto: Russisk pressetjeneste/RIA Novosti/AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nesten ett års isfront mellom verdens to mektigste menn skal Vladimir Putin og Barack Obama møtes øye for øye i New York mandag.

Etter Russlands annektering av Krim og hele Ukraina-konflikten har ikke de to presidentene vært i samme rom siden november i fjor under et økonomisk toppmøte i Bejing.

Siden den gangen skal de bare ha snakket sammen på telefon tre ganger.

På magasinet Forbes «offisielle» maktliste er Putin rangert som verdens mektigste foran Obama og med Kinas president Xi Jinping på tredjeplass.

Mandag kommer Putin til New York for å tale til FNs generalforsamling om krisen i Syria.

Ti år siden sist
I forrige uke fikk programskaperne bak det prestisjetunge reportasjemagasinet «60 Minutes» et overraskende ja til å møte Russlands president med kamera og mikrofon.

Det er ti år siden sist Putin lot seg intervjue av «60 Minutes», da av legenden Mike Walace, som døde for tre år siden.

I flere år har programleder Charlie Rose forsøkt å få en tv-prat med Putin til et amerikansk og internasjonalt tv-publikum (TV 2 sender «60 Minutes» i etterkant i Norge).

Da det plutselig kom ja fra Kreml - tilfeldig eller ikke foran FN-talen og møtet med Obama - dro programlederen og dokumentarprogrammets sjefprodusent Jeff Fager med første fly til Moskva.

- Vittig
Der pratet Putin i to timer med det amerikanske tv-teamet, og en time av intervjuet kommer i sesongpremieren til programmet på CBS fra kyst til kyst i USA sønsdag kveld.

Her har CBS lagt ut noen smakebiter av hva klodens aller mektigste mener om USA og amerikanere.

- Han var sarkastisk, han var vittig, og han var seg selv - tror vi, sier produsenten Jeff Fager til nyhetsbyrået AP foran søndagens Putin-premiere.

Han sier han fikk inntrykk av at Putin «ønsket å formidle til oss nøyaktig hvordan han ser verden uten å posere».

CBS-produsenten sier han tror den russiske presidenten «fant tiden inne» til å fortelle USA og resten av verden om effekten av sanksjonene mot Russland i forbindelse med Ukraina-krisen.

Og ifølge produsenten er Putin både raus og morsom med amerikanere.

Den nye tsaren
I programmet skryter han av amerikaneres kreativitet.

Og på spørsmål om han er Russlands nye tsar, svarer Putin med et smil:- Kanskje de ikke har annet å gjøre i Amerika enn å snakke om meg ?

Putin får oppmerksom i tospann med en annet hett politikernavn i forbindelse med søndagens sesongpremiere på «60 Minutes».

Dobbel med Donald
Samtidig med at den russiske presidenten sa ja til programmet, fikk CBS også ja fra republikanerens i særklasse mest markante presidentkandiat så langt.

Og alle seertall i fra amerikansk tv i høst viser at Donald Trump er en seermagnet.

Derfor utvider CBS høstpremieren til 120 minutter - en time hver med Putin og Trump mellom klokka 17 og 19 vestkysttid.