Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partipisken svinges - abortloven endres

- Har de satt kamelen fast i halsen?

Stortinget har vedtatt de første innstrammingene i abortloven på 40 år, men fra regjeringspartiene Frp og Venstre var det så godt som taust under debatten i salen.

UENIG: Ingvild Kjerkol er sterkt uenig i den nye abortloven og lar blant andre Erna Solberg få høre det. Video: Mariann Habbestad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre timers debatt om de foreslåtte endringene i abortloven hadde kun èn representant fra Venstre og ingen fra Fremskrittspartiet grepet ordet.

Da tok Ap-nestleder Hadia Tajik bladet fra munnen:

- Har de mistet stemmen eller satt kamelen fast i halsen? spurte hun.

Tajik nevnte spesielt Frps helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen, som overfor Dagbladet i november avviste at partiet hennes kunne komme til å stemme for en innskrenking i abortloven.

Bruun-Gundersen møtte selv ikke i Stortinget torsdag, men det gjorde vararepresentanten hennes, Ingelinn Lossius-Skjeie, som tidligere i år meldte seg ut av Frp etter først å ha blitt suspendert.

Og Lossius-Skjeie hadde iallfall ingen kvaler med å stemme for lovendringen. Fra talerstolen kom hun med et innlegg som mange i etterkant reagerte på:

- Tvillingabort er en utvidelse av abortloven. Den er diskriminerende mot tvillinger, uetisk og det er kvalmt. Har mor og far så tenkt å holde aborten skjult for ønskebarnet resten av livet? Det ville være nærliggende for barnet som blir spart, å tenke: Det kunne vært meg som var død.

Brøt tausheten

En halvtimes tid etter Tajiks spissformulering brøt Frps stortingsgruppe omsider tausheten. Tidligere justisminster Per-Willy Amundsen grep ordet og sa at det var med undring han hadde fulgt «deler av debatten».

- Det er ikke sånn at abortloven er satt i spill. De justeringene som gjøres, er for mange av oss i Frp helt naturlige og forsvarlige endringer som imøtekommer noen etiske problemstillinger som i høyeste grad er relevante, sa han.

Frykter mer vil komme

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok i sitt opplegg opp utviklingen i USA og sier til Dagbladet at han frykter at torsdagens innstramminger kun er et første steg på veien.

- Hvis vi løfter blikket, så ser vi at det fra høyresiden og fra religiøst hold i mange land gjøres framstøt for å innskrenke kvinners rettigheter og selvbestemmelse, sier Ap-lederen.

UROLIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener endringene i abortloven kan være et første steg på veien til nye innstramminger. Men hos alliansepartner Senterpartiet er det mange som deler regjeringens syn på fosterreduksjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
UROLIG: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener endringene i abortloven kan være et første steg på veien til nye innstramminger. Men hos alliansepartner Senterpartiet er det mange som deler regjeringens syn på fosterreduksjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Det var det ferske regjeringspartiet KrF som i regjeringsplattformen fikk gjennomslag for å stramme inn reglene for fosterreduksjon av friske flerlinger, på en måte som gjør at dette for framtiden må avgjøres i nemnd.

Innstrammingene er de første siden loven om selvbestemt abort for 40 år siden. Men de behøver ikke å bli de siste, sier Støre.

- Ofte starter slike trender i USA. Der har flere delstater de siste månedene vedtatt totalforbud mot abort, selv ved voldtekt og incest. Det er et brudd på amerikansk lov, men meningen er å utfordre abortloven i høyesterett. Med Donald Trumps kandidater i flertall i høyesterett er det en reell mulighet for at den historiske amerikanske loven om selvsbestemt abort kan bli utfordret.

- Men det er vel ingen partier som seriøst har tatt til orde for å forby abort ved voldtekt og incest i Norge?

- Nei, det er riktig. Og derfor avviser mange at USA er relevant. Men tendensen fra en ideologisk høyreside finner vi også igjen i norsk debatt.

- Første steg

- Det vi hører fra visse land i Øst-Europa er at høyresiden tar opp disse forslagene, og dette skjer også i Norge, hvor vi hører klare uttalelser om at dagens innstramming som gjelder på et avgrenset område, er første steg på veien mot mye større innstramminger, framholder Ap-lederen.

- Hvem er det som sier at dagens lovendring er første steg på veien mot større innstramminger?

- Ledelsen i Kristelig Folkeparti har sagt det åpent, og i deler av debatten som går utenfor Stortinget, er det flere som har gjort dette klart. Jeg tror flertallet i det politiske Norge ikke vil ønske å gå denne veien, men det som skjer i dag understreker viktigheten av å være våken og mobilisere, sa Støre til Dagbladet foran torsdagens abortvotering.

- Når jeg ser på utviklingen i USA og andre land, så mener jeg det er naivt å tro at dette spørsmålet er avgjort en gang for alle, fortsatte han.

Senterpartiet for

Etter tur gikk Ap-representantene på talerstolen på Stortinget og angrep lovendringene som regjeringspartiene sikrer flertall for. Men hos Ap's samarbeidspartner gjennom mange år, Senterpartiet, er mange på linje med regjeringen.

- Vår gruppe kommer til å dele seg. Våre representanter er fristilt i avstemmingen, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til Dagbladet.

Selv vil hun stemme for regjeringens lovendring, og det vil hun ikke være alene om i Sp-gruppa.

- Vårt syn er at vi vil beholde dagens abortlov, men i programmet vårt har vi en formulering om at det ikke bør åpnes for fosterreduksjon av friske flerlinger, sier hun.

- Jeg har respekt for den konklusjonen kolleger trekker i denne saken. Sp har for vane å stille representantene fritt i slike spørsmål, sier Støre til Dagbladet.

Kritiserer Støre

Arnstad mener Støre og Ap-representantene tar altfor hardt i.

- Hadde det vært en annen type endring, så ville hele gruppa vår ha stemt imot. Jeg synes man bør være litt forsiktig med å dramatisere. Dette er ikke et avgjørende angrep på kvinners selvbestemmelsesrett og kan ikke sammenlignes med diskusjonen vi ser i USA, sier hun.

Ap-lederen fikk svar på tiltale da han tok opp mange av poengene i sitt innlegg under stortingsdebatten torsdag kveld. KrFs Geir Jørgen Bekkevold var blant dem som tok til motmæle mot Støre.

- Jeg tar fullstendig avstand fra det som skjer i Alabama og i andre stater i USA. Men jeg tar også avstand fra dem som prøver å plassere dette inn i en Alabama-kontekst, sa Bekkevold.

Avvises blankt

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi fnyser av Støres uttalelser.

- Arbeiderpartiet ønsker å gjøre denne saken vesentlig større enn den er. Dette er snakk om en veldig liten justering i abortloven, sier han til Dagbladet.

AVVISER: Frps Hans Andreas Limi og Venstres Terje Breivik (t.h.) avviser Støres uttalelser som politisk spill. Foto: Peter Bakke
AVVISER: Frps Hans Andreas Limi og Venstres Terje Breivik (t.h.) avviser Støres uttalelser som politisk spill. Foto: Peter Bakke Vis mer

Limi mener Støre og Ap blåser saken ut av alle proporsjoner. På spørsmål om det kan komme forslag fra regjeringen om ytterligere innstramminger, svarer han som følger:

- Nei, og det er de fire partiene helt enige om. Så det er slått fast. Og sammenligningen med USA blir for meg helt absurd. Arbeiderpartiet må ty til et politisk spill i mangel av substans i sine saker. Det er denne lille endringen, og ikke noe mer. Det står vi sammen om.

Like tydelig er svaret fra Venstres Terje Breivik.

- Det er synd at Stortingets største opposisjonsparti så til de grader tyr til spill framfor å gå inn i sakens realiteter, sier han.

Tøffe tider

To høyst kontroversielle saker skal avgjøres. Først skulle Høyre, Frp og KrF tvinges til å stemme for Venstres blanke seier om på avvikle pelsdyrnæringen. Deretter skulle KrFs like blanke seier om abort kvitteres ut.

Avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025 var Venstres store seier i Granavold-plattformen. Derfor vakte det oppsikt at representanter for Frp og Høyre på forhånd varslet at de ville stemme imot, fordi kompensasjonsordningen til pelsdyrbøndene var for dårlig.

Et kompromissforslag som de fire parlamentariske lederne samlet seg om i siste liten, lyktes i å stagge dette opprøret.

Som en konsekvens lot regjeringen også til å unngå et større abortopprør i egne rekker under avstemningen senere på kvelden. Tvert imot var flere representanter innstilt på å stemme imot egen overbevisning og for endringene i abortloven.

Stemmer for

Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja var i likhet med flere andre av regjeringspartienes medlemmer krystallklar da han i fjor høst ble utfordret av Dagbladet om foreslåtte endringer i abortloven.

- Abortloven skal ikke endres med sikte på å innskrenke kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, sa Raja til Dagbladet.

- Så det er ikke aktuelt for deg og Venstre å gå med på å endre abortloven?

- Et fullstendig og entydig nei, svarte han.

Dagbladet har spurt Raja om hva han selv vil stemme under torsdagens votering, uten å få noe svar. Men Venstres parlamentariske leder Terje Breivik har hele tiden forsikret at partiet vil stemme samlet for lovendringene, trass i at mange nok vil holde seg for nesa.

- Dette er et av de store gjennomslagene til KrF i regjeringsplattformen. Når vi først har sagt ja til regjeringsplattformen, så stemmer vi selvsagt lojalt i samsvar med den. Vi forventer jo det samme for eksempel i pelsdyrsaken, sa Breivik til Dagbladet underveis i Stortingets maratondebatt torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!