Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har de solgt atomvåpen til bin Laden?

Vestlige etterretningskrefter jakter på bakmennene i et globalt nettverk av atomvåpenhandlere. De kan ha sikret Nord-Korea, Libya og Iran teknologi til å lage atomvåpen og kanskje også al-Qaida. To europeiske ingeniører er i søkelyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOHANNESBURG (Dagbladet): Snart kommer svaret på om Geiges også har tegnet Osama bin Laden inn på atomkartet.

Daniel Geiges kom til Sør-Afrika fra Sveits på slutten av 1960-tallet. I 1978 fikk han jobb hos tyskeren Gerhard Wisser (65) på Krisch Engineering i Johannesburg. Det var dette firmaet som var med og utviklet apartheidregimets seks atombomber.

Store penger

Da Gadhafi ville ha sin egen atombombe, var det Geiges som sto for tegningene. Hans sjef Wisser hadde reist flere ganger til Dubai og møtt nøkkelpersoner i den illegale atombombesmuglingen. Deres innkjøpssjef kjørte rundt i en Rolls-Royce og plasserte ordrer for flere millioner.

Wisser sa ja til å produsere et rørsystem og fikk forhåndsbetalt en million dollar på sine bankkonti i Sveits, Liechtenstein og Dubai. Geiges skal ha vært svært avhengig av Wisser. Lønnen kom fra Wissers firma, som også eide Geiges\' bolig. Dessuten hadde Geiges en kostbar skilsmisse bak seg, og måtte ha jobben hos Wisser.

Da ordren om atombomben kom, begynte Geiges å tegne opplegget for delene som til slutt skulle gi Gadhafi ferdige bomber.

Arrestert i september

CIA var imidlertid på sporet av bombeligaen, og i september ble både Geiges og Wisser arrestert. I fabrikken fant politiet alle delene, klare til å sendes til Libya.

Geiges er i dag en nedbrutt mann. Etter arrestasjonen sa han:

-  Jeg er i sjokktilstand, men kommer til å slåss med nebb og klør for å bli en fri mann.

Han kan imidlertid få store problemer med å svare for seg når aktor legger fram sitt omfattende materiale. I etterforskningsdokumentene skal det blant annet finnes bilder der Geiges poserer foran et anlegg for anriking av uran. Og hvordan skal han forklare at aktoratet har en kvittering som viser at Geiges importerte en spesialmaskin til framstilling av bombene som seinere er funnet i Libya?

Da vi ringer på porten foran Geiges hus, kommer han i jeans og joggesko, med en sigarett i hånda. Han vil ikke snakke om saken og går tilbake i husarrest.

Innsamlingen av beviser mot Wisser og Geiges fortsetter med hjelp fra en serie etterretningsorganisasjoner rundt om i verden. Rettssaken ventes ikke å komme opp før til sommeren.

Wisser kommer i sin eksklusive Landcruiser og hilser på Geiges når de møtes ved inngangen til politihuset. De snakker med hverandre - helt til de ser at de blir fotografert. Da snur de seg og går baklengs mot bilene. Deres frihet består av den korte biten de kjører fram og tilbake hver dag.

Lever i luksus

Wisser har husarrest i sin bolig i et av de mest eksklusive områdene i Johannesburg. Gata han bor i, er avsperret med bom og sikkerhetsvakter. Bak høye murer med elektriske gjerder, og bak den private tennisbanen, kan vi skimte takene på Wissers hus. I garasjen har han, foruten Landcruiseren, en Mercedes SL600 og en BMW 540.

I sitt andre hjem i Tyskland har han en Porsche 911 og en Mercedes 500.Wisser ble ikke arrestert i Johannesburg, men i havnebyen Durban. Politiet fant Wisser i en penthouse-leilighet på Durbans luksuriøse strandpromenade. Da politiet kom, nektet sikkerhetsvaktene å slippe dem inn.

Til slutt ga de seg, og da de kom inn til Gerhard Wisser, virket det som om han hadde ventet dem.

Han fikk lov til å samle sammen noen klær og ringe sin kone før han ble ført bort i håndjern og fraktet med et spesialchartret fly til Johannesburg.

Nekter alt

-  Jeg har ikke gjort noe ulovlig. Jeg visste ingenting. Mitt firma har ikke gjort forretninger med eller fått penger fra Libya, sier Wisser.

Både Wisser og Geiges sier at de trodde oppdraget de hadde fått var deler til et vannrenseanlegg.

Noen av verdens fremste eksperter på atombomber er nå samlet i Sør-Afrika for å rekonstruere Wissers og Geiges bombe.

Tyskere og amerikanere har kjørt ned til apartheidregimets aller hemmeligste gamle atombombesenter. Og der, i hangar Area 26 i Pelindaba, setter de sammen rørsystemene som ble konstruert. Der ligger delene som aldri kom fram til Gadhafi.

I HUSARREST: Gerhard Wisser (t.v.) og Daniel Geiges kommer ut fra politihuset i Randburg. De må melde seg for politiet hver morgen og kveld.
PRODUKSJON: Her i Vanderbiljpark hos firmaet Tradefin ble delene til atombombene lagd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media