Pride

Har delt ut 400 pride-flagg

Vegar Nordmann Larsen fikk nok da et pride-flagg ble revet ned i Drammen. Da startet han en innsamlingsaksjon som har fått inn over 35 000 kroner.

INITIATIVTAGER: Vegar Nordmann Larsen (47) har startet en pride-flagg-aksjon i Drammen. Foto: Privat
INITIATIVTAGER: Vegar Nordmann Larsen (47) har startet en pride-flagg-aksjon i Drammen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En sånn massiv oppslutning er helt unik. For oss som bor her ute og er skeive, er det helt nydelig! Det sier en svært stolt Vegar Nordmann Larsen.

En innbygger i Åskollen i Drammen heiste opp et pride-flagg på eiendommen sin. Han delte frustrert i bydelens Facebookgruppe at han hadde fått stygge kommentarer slengt etter seg.

Som følge av dette heiste nordbylundens-venner opp et pride-flagg i hjertet av Nordbylunden. Da dette ikke fikk være i fred, startet Vegar Nordmann Larsen en innsamlingsaksjon på Spleis. Han allierte seg med en liten gruppe mennesker, bestående av både skeive og streite.

I løpet av den siste uka har Larsen samlet inn over 35 000 kroner og delt ut nærmere fire hundre pride-flagg over hele bydelen.

I solidaritet

I solidaritet med personen som opplevde hets, ble det først heist et stort pride-flagg midt i sentrum av Åskollen. Men bare etter noen få timer ble også dette revet ned.

Det var dråpen for Larsen.

STØTTEERKLÆRING: Hele Åskollen I Drammen er nå fylt med pride-flagg som en støtteerklæring mot dem som har opplevd å få flagget sitt revet ned. Foto: Privat
STØTTEERKLÆRING: Hele Åskollen I Drammen er nå fylt med pride-flagg som en støtteerklæring mot dem som har opplevd å få flagget sitt revet ned. Foto: Privat Vis mer

- Fader heller, dette er ikke greit, det flagget skal opp igjen, koste hva det koste vil. Der skal det henge et flagg hver dag hele juni, forteller Larsen at han tenkte da det andre flagget ble revet ned.

Han startet en innsamlingsaksjon på Spleis for å kunne kjøpe nok flagg for hele juni.

Dette ble lagt ut på bydelens Facebook-gruppe, og lokalsamfunnet svarte med å pøse på med penger.

- Det var stor enighet i gruppa om at vi ikke skulle finne oss i dette, sier han.

Pride-flagg til alle

Fordi det kom så mye penger inn, bestemte Larsen seg for å kjøpe pride-flagg til alle som vil ha. Han ba folk sende ham melding med adresse dersom de ønsket et flagg.

ALLE VIL HA: Larsen har fylt bilen med flagg og delt ut til barnehager, butikker, unge og gamle over hele Åskollen. Foto: Privat
ALLE VIL HA: Larsen har fylt bilen med flagg og delt ut til barnehager, butikker, unge og gamle over hele Åskollen. Foto: Privat Vis mer

- Absolutt alle ville ha flagg!

Han har nå tømt flere butikker på Østlandet for flagg og reist lange avstander for å få tak i så mange som mulig. Denne uka har han kjørt rundt i flere dager og delt ut til de som har meldt seg.

Larsen forteller også at det normalt kan være en del krangling og dårlig stemning i Facebook-gruppa, men at det i denne sammenhengen ikke har vært en eneste negativ reaksjon.

- Om det nå sitter noen rundt på Åskollen og mener at homofile ikke har livets rett, så tør de ikke nevne det, de hadde blitt sabla rett ned, mener han.

Tenker på de unge

- Dette betyr litt for alle sammen, men for noen betyr det absolutt alt, sier Larsen.

Han forteller at han selv var i skapet i 45 år, og vet hvor vanskelig det er.

- Tenk på alle ungene som får dette signalet nå, hun jenta eller han gutten som går rundt og er usikker på om det er plass til dem, sier han.

BARNEHAGER: Flere barnehager i Åskollen har hengt opp pride-flagg. Foto: Privat
BARNEHAGER: Flere barnehager i Åskollen har hengt opp pride-flagg. Foto: Privat Vis mer

På turene Larsen har kjørt for å levere flagg, har han fått høre mange historier.

Han forteller at han fikk høre om ei jente på fire år med to mødre. Hun hadde kommet til barnehagen og sett at de flagget med pride-flagget. Da hadde hun ropt begeistret til foreldrene at «de flagger med flagget vårt i barnehagen».

Han har også snakket med en mann på nærmere 80 år, som gråt og fortalte at han ikke har turt å si til noen at han er homofil.

- Det er mennesker som har gått foran oss og kjempet denne kampen. Det har tatt lang tid og det kan plutselig forsvinne, det ser vi rundt i verden. Det må vi lære barna våre, mener Larsen.

Skolen heiser pride-flagg

Skolen på Åskollen har nå heist pride-flagget i skolegården for første gang i historien.

- Jeg har vært i to møter med rektor på skolen og jeg er glad for å nå se flagget vaie i skolegården.

FØRSTE GANG: Åskollen skole i Drammen heiste pride-flagget i skolegården for første på fredag. Foto: privat
FØRSTE GANG: Åskollen skole i Drammen heiste pride-flagget i skolegården for første på fredag. Foto: privat Vis mer

Positiv smitteeffekt

Larsen mener flaggingen er viktig for demokratiet og at det kan ha en positiv smitteeffekt.

Han har blitt kontaktet av flere andre steder i Drammen, som ønsker å få tak i pride-flagg, og han forteller at han har sett at det generelt er flere som har hengt opp flagg rundt omkring.

- Kanskje det er folk som har hatt lyst til å flagge, men som ikke har turt før de har sett at mange gjør det. Og kanskje tror mange at man selv må være skeiv for å flagge, men det stemmer ikke. Alle kan flagge med pride-flagget i solidaritet, sier Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer