- Har dere ikke råd til å ha barn, så la det være

Alenemoren Eileen fikk alt fra netthets til hyttetur og penger i posten da hun trengte hjelp i ferien.

DRO PÅ TUR:  Det hadde kanskje ikke blitt noen ferietur på disse fire hvis det ikke hadde vært for at moren Eileen Steinnes fikk låne hytta til Tom og Ranvei Eliassen. Foto: Privat
DRO PÅ TUR: Det hadde kanskje ikke blitt noen ferietur på disse fire hvis det ikke hadde vært for at moren Eileen Steinnes fikk låne hytta til Tom og Ranvei Eliassen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle har ikke råd til å dra noe sted i ferien.

Blant dem var Eileen Steinnes, alenemor for fire, som fram til sommeren 2015 forbeholdt sommermånedene til turer i nærområdet der familien bor i Ramfjordsbotn i Troms.

I 2014 ble hun diagostisert med smertesyndromet fibromyalgi, en tilstand som har gjort oppgaven som alenemor enda tyngre.

- Ble møtt med varme Sykdommen har også gjort at hun måtte gå ned til 30 prosent i stillingen som hjelpepleier ved universitetssykehuset Nord-Norge.

Derfor kunne hun ikke takke nei da hytteeierne Tom og Ranvei Eliassen stilte sin hytte i den finske byen Kilpis til disposisjon i juni.

- Det var helt fantastisk. Vi ble møtt med så mye varme og kjærlighet, og unga ble helt runde i øya over at noen fremmede kunne være så snille, sier Steinnes om hytteturen som ble omtalt av iTromsø og VG.

Har fått mye støtte Medieoppslagene gikk ikke upåaktet hen, forteller hun.

- Det har bokstavelig talt rent over av tilbud om hjelp og vi har til og med fått et brev med 500 kroner i posten. Jeg har måttet takke nei flere ganger, andre trenger det mer enn oss. Likevel er det utrolig at det finnes så mange mennesker med gode hjerter der ute, sier Steinnes.

Fikk kritikk fra kommentarfeltet Likevel har ikke alle vært like positive. I kommentarfeltene er reaksjonene blandet.

-  Hvorfor stifte familie om man ikke kan forsørge seg og sine? spør én person under saken til VG.

GLAD FOR HJELPEN:  Eileen Steinnes reiste sammen med sine fire barn på tur til Kilpis i Finland. Der var de på hytta til Tom og Ranvei Eliassen. - Helt fantastisk, sier Steinnes. Foto: Privat
GLAD FOR HJELPEN: Eileen Steinnes reiste sammen med sine fire barn på tur til Kilpis i Finland. Der var de på hytta til Tom og Ranvei Eliassen. - Helt fantastisk, sier Steinnes. Foto: Privat Vis mer

- Har dere ikke råd til å ha barn, så la det være, skriver en annen.

Professor positiv til hyttetrend Professor Ivar Lødemel ved institutt for sosialforskning ved høgskolen i Oslo og Akershus er ikke overrasket over innvendingene i kommentarfeltet.

- Slike forum pleier ofte å vise fram hele spekteret av meninger. Da er det vanlig at også ytterpunktene kommer fram. Samtidig så er de negative reaksjonene svakere enn det de har vært mot andre utsatte grupper, sier Lødemel.

Han er i utgangspunktet positiv til tendensen der stadig flere nordmenn låner ut sine hytter til familier med dårlig råd, men mener at dette også er et tegn på at statlige ordninger ikke strekker til.

- I Norge er fattigdom mer forbundet med sosial eksklusjon enn ekstrem materiell mangel. På første skoledag snakkes det ofte om hva de har gjort i ferien, om sydenturer og andre reiser, og da er det veldig vanskelig å bli stemplet som annerledes, sier Lødemæl.

- Sterkt av Steinnes Lødemel leder et forskningsprosjekt på fattigdom på verdensbasis. Fellesnevneren de har kommet frem til er at fattigdom, uansett i hvilket land den eksisterer, er forbundet med skam.

- Skam virker igjen ofte lammende på den måten at folk ønsker å gjøre seg usynlige, noe som igjen svekker evnen til å hjelpe seg selv, sier Lødemel.

Derfor mener han at det er sterkt gjort av Steinnes å stå fram på den måten hun har gjort i mediene.

- Definitivt. Å stå fram som dette bidrar til å belyse et tema som det ofte er vanskelig å snakke om. Samtidig viser noen av reaksjonene at å stå frem kan ha en pris, sier Ivar Lødemel.

Glad på vegne av familien Eileen Steinnes mener selv at folk skal få tenke hva de vil, uten at det er hennes oppgave å legge seg opp i det.

FIKK GJORT TING SAMMEN:  Eileen Steinnes og familien hadde en fin ferie i juni. - Vi var blant annet på treriksgrensa, forteller Eileen Steinnes. Foto: Privat
FIKK GJORT TING SAMMEN: Eileen Steinnes og familien hadde en fin ferie i juni. - Vi var blant annet på treriksgrensa, forteller Eileen Steinnes. Foto: Privat Vis mer

Hun legger vekt på den lærdommen og de opplevelsene familien hennes fikk under hytteturen.

- Vi fikk muligheten til å være sammen på en helt annen måte enn vi får i hverdagen. Å virkelig se hverandre. Jeg tror også at barna har lært viktige verdier om det å gi, sier Eileen Steinnes.

POSITIV:  Forsker Ivar Lødemel mener at det krever styrke å stå fram som Eileen Steinnes har gjort.
Foto: Gorm K. Gaare/Dagbladet
POSITIV: Forsker Ivar Lødemel mener at det krever styrke å stå fram som Eileen Steinnes har gjort. Foto: Gorm K. Gaare/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer