- Har dere sett vår lammede president, kidnappet av generaler? Han kom nettopp fra Sveits, der han tok imot en baby

Putin-talsmann gjorde narr av de ville ryktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har Vladimir Putins talsperson, Dimitrij Peskov, brukt store deler av tida si på å avkrefte ville rykter om hva som har skjedd med presidenten siden han gikk under jorda. I dag kom han med et stikk til journalister som hadde møtt opp for å få det etterlengtede glimtet av Russlands president, som gikk under radaren 5. mars.

- Har dere sett vår lammede president, kidnappet av generaler? Han kom nettopp fra Sveits, der han tok imot en baby.

Ifølge nyhetsbyrået AP var nemlig talsmannen svært sarkastisk med verdenspressen under opptredenen.

Sarkastisk Ryktene rundt forsvinningen har versert i alle retninger, alt fra at Putin har fått barn med kjæresten Alina Kabajeva i Sveits, til at han er alvorlig syk eller død, eller rett og slett på ferie. Det har også blitt spekulert i om Putin er gjenstand for et kupp fra sine nærmeste allierte i Kreml. Den østerrikske avisa Kurier mener å vite at Putin har ryggproblemer og at en ekspert fra Wien har reist til Moskva for å behandle ham.

Ifølge det russiske byrået Sputnik spurte en utenlandsk journalist Peskov om han kunne kommentere ryktene om at en utenlandsk lege var i Russland for å behandle ham.

Peskov smilte, og svarte:

- Jo, han var en av generalene som kidnappet Putin.

TALER PUTINS SAK: Dimitrij Peskov har blitt et kjent ansikt den siste uka. Stadig har han gått ut og dementert ville Putin-rykter. I dag kunne han endelig gjøre narr av ryktene, da Putin dukket opp etter elleve dager uten å vise seg offentlig. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB scanpix
TALER PUTINS SAK: Dimitrij Peskov har blitt et kjent ansikt den siste uka. Stadig har han gått ut og dementert ville Putin-rykter. I dag kunne han endelig gjøre narr av ryktene, da Putin dukket opp etter elleve dager uten å vise seg offentlig. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB scanpix Vis mer

Peskov klarte dermed å gjøre narr av de aller fleste ryktene rundt Putin på en finurlig måte.

Kjedelig uten sladder Det var knyttet stor spenning til om Putin kom til å dukke opp til det planlagte møtet med Kirgisistans president Almasbek Atambajev i St. Petersburg tidligere i dag. Møtet fant sted like før klokka 12.00 i ettermiddag, og nervene var i høyspenn før Putin viste seg. Det ble først sagt at Putin ville dukke opp klokka 10.00 norsk tid, og deretter klokka 11.00. Dermed ble det ekstra spenning knyttet til om at han ville dukke opp.

Selv hadde Putin dette å si om alle ryktene rundt ham:

- Det ville vært kjedelig uten sladder, sa Putin da han dukket opp, ifølge Russia Today.

Putin smilte og lo under møtets fellesseanse, som varte i omkring 20 minutter. Atambajev spøkte om at Putin hadde kjørt han rundt i St. Petersburgs gater, og begge to virket i godt humør da de hilste på hverandre.

Presidenten virket å være ved god helse i dag. Den kirgisiske presidenten var også med på å slå i hjel de ryktene.

- Men presidenten i Russland går ikke bare, han sitter bak rattet, og kjører sine gjester, sa han ifølge det statlige nyhetsbyrået Sputnik.

Bleik og syk? En rekke av reporterne som var til stede under pressekonferansen meldte om at Putin både så bleik og syk ut, skriver Businessinsider. Noen mener også Putin hadde lagt på seg et par kilo.

BLEIK OG BLID?: Vladimir Putin smilte og lo under hele seansen. Noen medier mener imidlertid han så bleik ut, og at svetteperlene var litt vel synlige. Foto: AP Photo/Anatoly Maltsev, Pool/NTB Scanpix
BLEIK OG BLID?: Vladimir Putin smilte og lo under hele seansen. Noen medier mener imidlertid han så bleik ut, og at svetteperlene var litt vel synlige. Foto: AP Photo/Anatoly Maltsev, Pool/NTB Scanpix Vis mer

Dimitrij Peskov sa imidlertid at Kreml nå var lei av å tilbakevise alle påstandene om Putins helse.

- Jo mer vi snakker om det, jo større blir spekulasjonene, sier han.

Russland-ekspert og forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, sa til Dagbladet tidligere i dag at Putin og hans apparat hadde valgt en merkelig strategi ved å dementere alle ryktene om presidenten.

- Det har for eksempel vært rykter om at Putin er på ferie. Da ville kanskje Putins talsmenn sagt det? Spekulasjonene i seg selv er ikke positive, og det gjøres ikke noe fra Kreml for å fjerne dem. Det kan tyde på at de er mer alvorlige enn vi vet, sier Bukkvoll.