- Har dere som rutine å ta livet av folk?

Andreas (21) ble kastet ut fra behandlingssenter for rusmisbrukere. Så døde han av overdose. Senteret mener de ikke gjorde noe feil.

RASENDE: Øivin Fjeld ble rasende da Dagbladet fortalte ham at virksomhetsleder Solveig Lie ved Origo-senteret mente de ikke hadde gjort noe feil og fulgt rutinene sine. - Har dere som rutine å ta livet av folk? spurte han i telefon med Lie. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
RASENDE: Øivin Fjeld ble rasende da Dagbladet fortalte ham at virksomhetsleder Solveig Lie ved Origo-senteret mente de ikke hadde gjort noe feil og fulgt rutinene sine. - Har dere som rutine å ta livet av folk? spurte han i telefon med Lie. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ENGELSVIKEN (Dagbladet): Stua er fylt opp av blomster og bilder av Andreas Levvel Hansen. Han ble bare 21 år etter at han tirsdag i forrige uke ble funnet død etter en overdose i en leilighet i Fredrikstad.

Mamma Mona Levvel og stefar Øivin Fjeld har bestemt seg for å åpne dørene og fortelle sin historie til Dagbladet, bare litt over en uke etter at Andreas ble funnet livløs. Da han døde sonet han en betinget dom på behandlingsstedet Origo-senteret, men hadde helga i forveien blitt kastet ut fordi han hadde sniffet bensin.

- Motarbeidet - Det blir som å kaste ut en sinnssyk person av sinnssykehus fordi han er sinnssyk. Vi er opptatt av å få dette fram, fordi vi vil forhindre at dette skjer noen andre. Vi har stanget hodet i psykiatri- og rusomsorgen så lenge at vi mener at noen må ta ansvar, sier Fjeld til Dagbladet.

- Vi vil advare foreldre i samme situasjon om at det finnes folk på slike institusjoner som leker med menneskers liv, sier moren Mona Levvel.

Både moren og stefaren tegner et bilde av 21-åringen som en ung og aktiv mann som likte musikk og trening, men at han var usikker på seg selv og hadde dårlig selvtillit. De mener det kan være hovedårsaken til at han begynte med narkotika.

- Han begynte vel med hasj på ungdomsskolen, og vi har vært naive. Vi skjønte det ikke skikkelig før han fikk alvorlige rusproblemer. Han har forsøkt å ta sitt eget liv flere ganger.

De har flere ganger forsøkt å få han tvangsinnlagt på institusjoner for å få ham rusfri, men opplevde å bli motarbeidet av et system som mente det ikke var noe fare for den unge mannen til tross for gjentatte selvmordsforsøk og overdoser.

Lettede over behandlingsplass - Vi var jo veldig redde for ham, men vi fikk ikke hjelp, sier mamma Mona Levvel.

Derfor ble de veldig lettet da han ble dømt til betinget fengsel og fikk behandlingsplass på Origo-senteret på Våler, som de hadde hørt mye bra om.

- Vi var så glade for at han hadde fått plass der, og det var han også og dro frivillig dit. Etter noen dager stakk han av og bodde her en periode før han dro tilbake, og det gikk veldig fint. Jeg er veldig glad for at jeg skrev et brev til ham der jeg sa at jeg var glad i ham og takket ham for noen gode dager, sier Øivin Fjeld til Dagbladet.

Men Andreas tok på nytt en overdose og foreldrene sørget for at han dro tilbake til Origo-senteret.

- Sendte ham i døden - Så sniffet han en livsfarlig mengde bensin, og som konsekvens ble det besluttet at han måtte forlate institusjonen og holde seg borte til over helgen.

- Vi følte oss trygge på at de kunne ta hånd om Andreas. Men de sendte ham i døden, sier Fjeld.

I etterkant har psykologen som tok avgjørelsen om å la Andreas forlate behandlingsplassen besøkt foreldrene.

MISTET SØNNEN: Andreas Levvel Hansen døde av overdose etter å ha blitt kastet ut fra Origo-senteret i Svinndal der han var til behandling. Moren Mona Kristin Levvel og stefaren Øivin Fjeld er sinte og oppgitte over helesvesenet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MISTET SØNNEN: Andreas Levvel Hansen døde av overdose etter å ha blitt kastet ut fra Origo-senteret i Svinndal der han var til behandling. Moren Mona Kristin Levvel og stefaren Øivin Fjeld er sinte og oppgitte over helesvesenet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Jeg synes synd på ham. Han sa at «det som regel pleier å gå bra». Det er jo synd om han mister jobben, men vi har mistet Andreas. Vi er ikke ute etter å hevne oss, men å forhindre at noe sånt kan skje andre.

- Har ikke gjort feil Institusjonssjef Solveig Lie ved Origo-senteret synes det som har skjedd er trist, men fastholder at de har fulgt rutinene sine.

- Jeg kan ikke se at vi har gjort noen feil slik jeg ser saken nå. Jeg mener vi har fulgt prosedyren på hvordan vi gjør vurderinger. Vi synes det er bra at Helsetilsynet har opprettet en tilsynssak, for da får vi en gjennomgang av våre rutiner og om vi har gjort noen feil, sier Lie til Dagbladet.

Lie understreker at det å vise folk fra senteret ikke er et vanlig virkemiddel dersom reglementet brytes.

- Det skjer etter grundige vurderinger, men vi står i mange dilemmaer. Vi må ha en rusfri institusjon, og gjøre vurderinger basert på hva som tjener flertallet og ikke hele tiden individuelt, sier hun.

- Verste jeg har hørt Øivin Fjell blir rasende når Dagbladet forteller ham at Lie mener de ikke har gjort noe feil.

- Det er det verste jeg har hørt! Nå ble jeg forbanna. Psykologen som var innom hos oss la seg flat og beklaget det som hadde skjedd. Hun vil jeg snakke med nå med en gang, sier Fjell og finner fram telefonen mens Dagbladet fremdeles er på besøk.

- Har dere som rutine å ta livet av folk? raser Fjell i telefon med Lie.

- Nei? Du bør finne deg en annen jobb. Jeg hadde i hvert fall tatt min hatt og gått. At det går an!

- Sjokkerende Advokat Harald Otterstad representerer de pårørende i saken. Han synes behandlingssenteret må ta ansvaret for det som skjedde.

- Dette er sjokkerende. De varsla verken familien eller politiet da han ble sendt ut. Dette var et alternativ til soning i fengsel, da burde det være bedre kontroll. Jeg mener de burde sett at dette kunne vært et utfall når de sender ut en hjelpesløs person som i dette tilfellet. Jeg mener det bør få konsekvenser, sier Otterstad til Dagbladet.

SVIKTET: Mamma Mona Kristin Levvel mener helsevesenet sviktet Andreas Levvel Hansen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SVIKTET: Mamma Mona Kristin Levvel mener helsevesenet sviktet Andreas Levvel Hansen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer