Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har designet mygg som skal utslette sin egen art

Slik vil forskerne vinne kampen mot malaria.

BLODSUGER: Bildet viser malariamyggen Anopheles gambiae i full gang med å suge blod fra et menneske. Foto: NTB Scanpix
BLODSUGER: Bildet viser malariamyggen Anopheles gambiae i full gang med å suge blod fra et menneske. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2013 ble 200 millioner mennesker syke av malaria, og på verdensbasis krevde den myggbårne sykdommen 584 000 menneskeliv.

Myggen Anopheles gambiae er den viktigste årsaken til spredning av den fryktede sykdommen.

Nå har forskere genmodifisert denne myggarten, som forårsaker store malariautbrudd i Afrika, slik at den skal spre gener som vil føre til at arten utsletter seg selv, skriver Nature.

Blir infertile Forskerne har designet en variant av malariamyggen som skal videreføre gener som fører til infertilitet hos hunnkjønnsavkom.

Den ferske studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Biotechnology, og bygger på samme konsept som en amerikansk studie som ble publisert for to uker siden.

Også i denne studien, som tok for seg en annen myggart, ønsket forskerne å stanse spredningen av malaria gjennom samme type genmodifisering.

Forskerne bak den ferske studien har identifisert tre gener i Anopheles gambiae som fører til infertilitet i hunnmygg når de blir modifisert.

- Vakkert arbeid Forskerne har også undersøkt hvordan metoden fungerer på levende mygg. De samlet 600 mygg og studerte dem i et kontrollert miljø - halvparten normale og halvparten bærere av infertilitetsgener.

Etter fire generasjoner var 75 prosent av myggen bærere av infertilitetsmutasjonene, i samsvar med hva forskerne hadde forutsett.

- Jeg liker denne studien. Det er et vakkert stykke arbeid, sier evolusjonsforsker Kevin Esvelt ved Harvard-universitetet i Massachusetts i USA.

Han trekker fram viktigheten av studien i lys av at denne myggarten er ansvarlig for at 100 millioner mennesker blir malariasyke hvert år.

Vil undersøke i felt Esvelt sier han har større tro på å utslette mygg gjennom denne type genmodifisering enn å påføre mygg malariaresistens - noe han tror malariaparasitten vil klare å knekke koden for.

Ifølge forskerne, gjenstår det nå bare noen få tekniske hindre før man kan kontrollere malaria gjennom den nye typen genmodifisering.

De håper på å kunne gjennomføre feltstudier i Afrika i nær framtid.

Genmodifisering for å kontrollere spredning av myggbårne sykdommer er ingen ny tanke. Allerede i 2012 hadde forskere i Brasil stor suksess med å genmodifisere millioner av mygg for å kontrollere spredningen av denguefeber, skriver Nature.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media