Har det bedre uten Saddam

LEt flertall av irakerne mener livet er bedre nå enn under Saddam Hussein. Men samtidig er de imot okkupasjonen av landet, viser en meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av rundt 2.500 irakere som ble spurt i forbindelse med ettårsdagen for invasjonen, mener 57 prosent at livet er bedre enn under Saddam, mens 19 prosent mener det er verre. 23 prosent sier det ikke gjør noen forskjell.

Nesten halvparten (48 prosent) støttet den USA-ledede invasjonen av landet, mens 39 prosent mener den var feil, viser målingen som en rekke internasjonale medier, blant dem BBC, står bak. Av araberne var 40 prosent tilhengere av invasjonen, mens 87 prosent av kurderne støttet den.

På den annen side er 51 prosent av irakerne imot okkupasjonen av landet, mens bare 39 prosent sier de støtter den.

Nesten en femdel av de spurte godtar angrep på okkupasjonsstyrkene. 14 prosent godtar angrep på de sivile irakiske myndighetene under det USA-oppnevnte styringsrådet, mens 10 prosent synes det er greit med angrep på sivile utlendinger. 78 prosent av alle irakere er helt imot slike angrep.

Bare en firedel av de spurte har tillit til at okkupasjonsstyrkene kan oppfylle deres behov. Det er langt større tillit til Iraks religiøse ledere (70 prosent), det lokale politiet (68 prosent) og den nye irakiske hæren (56 prosent).

85 prosent av de spurte setter bedre sikkerhet som høyeste prioritet. 30 prosent prioriterer valg og 28 prosent økonomisk vekst.

Likevel er irakerne stort sett optimistiske når det gjelder framtiden. 71 prosent mener ting kommer til å bli bedre, mens bare 6 prosent tror alt blir verre.

(NTB)