Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har det dobbelte av tillatt boligareal

Forvirrende tall i Carl I. Hagens boligannonse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at prisen for vaktmesterboligen til Carl I. Hagen på Kalvetangen i Nøtterøy er 15 millioner kroner. Men mye tyder på at Hagen og mekleren hans tar munnen litt for full i forsøket på å oppnå høyest mulig pris. I annonsen som er lagt ut på nettstedet finn.no, skriver de at huset er en enebolig og at boligarealet er på 274 kvadratmeter.

Selger for mye

Området der huset ligger er regulert til næringsvirksomhet med klare begrensninger på hvor stor del av huset som det er tillatt å bruke som bolig.

-  Området er regulert til næring, og det er tillatt med en boligdel på halvparten av bruttoarealet eller maksimalt 150 kvadratmeter, sier juridisk rådgiver Margrethe Løgavlen i Nøtterøy kommune.

Dermed er Hagens oppgitte boligareal hele 124 kvadratmeter større enn maksimalt tillatt boligdel. Dagbladet var i går kveld i kontakt med Hagens eiendomsmekler Jørgen Erland Pettersson i Krogsveen. Han forklarte først at boligareal ikke hadde med bruken av rommet å gjøre, men med forhold som høyde under taket og vinduer. Men da Dagbladet spurte om det ellers er vanlig å operere med boligareal i kontorlokaler, fryktet han kritikk mot jobben han har utført og nektet Dagbladet å sitere ham. Før dette hadde han forklart at kjøperen uansett kunne flytte på vegger og stadig endre på hva som er boligdel og hva som er næringsdel i huset.

Fjollete

I annonsen har mekleren definert boligtypen som enebolig enda den ligger i et næringsområde. Dagbladet er kjent med at administrasjonen i Nøtterøy kommune mener dette er en feilopplysning.

-  Området er regulert til næring og ikke til eneboliger, sier utviklingssjef Bo Solhaug i Nøtterøy kommune.

VIL HA 15 MILL.: Carl I. Hagen prøver å få solgt denne boligen, som er regulert som næringseiendom. Foto: Hans Arne Vedlog
VIL HA 15 MILL.: Carl I. Hagen prøver å få solgt denne boligen, som er regulert som næringseiendom. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Men mekleren mener det ville være fjollete å legge boligen ut som industrieiendom. I overskriften på annonsen skriver han: «Attraktiv eiendom i maritime omgivelser med båtplass, sjøgrense, fjordutsikt og sol hele dagen, også sen kveld.»

Et nabohus til Hagen har ligget ute til salgs i over ei uke. Der har mekler Jens-Arne Dammyr hos advokatene Sem og Johnsen havnet i trøbbel. Og problemene ved det salget er ikke ulikt omstendighetene rundt salget av Hagens hus.

Melder Kredittilsynet

-  Huset ble presentert som en boligeiendom, og mekleren opplyste ikke i annonsen om at det var knyttet forpliktelser om næringsvirksomhet til eiendommen. Nå vil vi melde ham til Kredittilsynet, sier Løgavlen i kommunen.

Heller ikke i Carl I Hagens salgsannonse blir det opplyst om at kjøperen forplikter seg til å drive næring fra eiendommen. Helt nederst i annonsen står det at eiendommen er regulert til næring kombinert med bolig.

-  I og med at det i oversikten over boligens innhold går fram at den har en egen næringsdel, ser vi ikke like strengt på denne markedsføringen, sier Løgavlen.

Ber om omregulering

Hagen og ti naboer på Kalvetangen har søkt kommunen om å omregulere området de bor ifra næringsvirksomhet til kombinert bolig og næring.

-  Beboerne på Kalvetangen er ikke særlig fornøyde, for det har jo vært en del harselas med begrepet vaktmesterbolig, sier kommunaldirektør Per Ole Bing-Jacobsen i Nøtterøy kommune.

Han sier at de elleve ønsker å slippe å drive butikk fra husene sine.

-  Vi ser på forpliktelsene om næringsvirksomhet som en stor suksess.

Hele 24 virksomheter med 35 årsverk drives i dag fra dette området. Han frykter at disse arbeidsplassene vil bli flyttet om forpliktelsen fjernes.

-  Boligmarkedet utkonkurrerer vel ganske lett næringsmarkedet i et slikt attraktivt strøk. Men dette er det opp til politikerne å bestemme, sier han.

Pen gevinst

Carl I. Hagen kjøpte eiendommen i 2003 for 6,7 millioner kroner. Etter å ha pusset opp huset for nærmere to millioner kroner ligger huset nå ute med en prisantydning på hele 15 millioner kroner. Dagbladet er kjent med at Hagen tror han kan få enda mer for huset. Carl I. Hagen var i går kveld på slottsmiddag, og besvarte ikke Dagbladets henvendelse om å kommentere saken.