Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har det tippet for deg, Kristin?

SV vil ha mer frihet til den enkelte elev og skole. Nå lurer Helga Hjetland på om det har tippet over for Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, mener Sosialistisk Venstreparti kan støte fra seg både velgere og lærere med sitt nye forslag om mer handlingsfrihet og mer evaluering i skolen.

- SV har hatt skolefolket på sin side. Partiet har satt utdanning på dagsordenen og hatt masse god politikk. Men nå lurer jeg på om det har tippet over for Kristin Halvorsen, sier Helga Hjetland til Dagbladet.

Hun betegner SV-lederens nye linje som lite gjennomtenkt.

- Populistisk

- Utspillet er både populistisk og høyrevridd. Det irriterer oss at partiene nærmest overgår hverandre med friske forslag til fristilling. Det gjør de uten å diskutere hva slags læreplan vi trenger, og hvilken minstestandard vi bør ha for å få en nasjonal skole.

- I et lite land må vi være trygge på at fagsammensetningen er noenlunde lik i Hammerfest og Hønefoss. Derfor kan ikke undervisningen være individsentrert hele tida, sier Hjetland.

Hun mener det er politikernes soleklare ansvar å sørge for en god allmenndanning uavhengig av bosted.

- Jeg skulle ønske at politikerne kunne diskutere balansen mellom fristilling og nasjonal styring. Skal vi ha den skolen som Kristin Halvorsen ønsker seg, blir det større forskjeller. SV er nå langt fra både minstestandarder og fellesskapstanker, mener Hjetland.

- Drev brannslokking

- I Dagsavisen søndag drev SVs skolepolitiske talsmann Rolf Reikvam brannslokking og benektet at skolene skal få full handlefrihet.

- Partiet bør nok prøve å dra seg inn igjen. Det blir helt galt dersom elevene skal kunne velge bort gym til fordel for latin, sier Hjetland med klar adresse til Kristin Halvorsens friske utspill.

- SV har vært altfor opptatt av å komme til orde. Partiet har tenkt seg for lite om. Begrepet friskole er også forvirrende for folk. Det er ikke lett å skjønne at enhetsskolen også er en friskole, sier lederen i Utdanningsforbundet.

- Tvert imot!

Kristin Halvorsen er uenig:

- Helga Hjetland vet utmerket godt at SV og jeg verken er populistiske eller høyrevridde i skolepolitikken. Tvert imot! Det er nettopp for å demme opp mot privatisering og høyresidens fattigskole at vi må vise fram den offentlige skolen som den egentlige friskolen for alle, sier Halvorsen.

Hun mener at vi ikke har lyktes med å sikre en tilpasset undervisning til hver enkelt elev.

- Det går motsatt vei. Lærere blir sagt opp, og det blir mindre muligheter til å dele klassen.

Vil ha styring

Halvorsen mener at vi selvsagt må ha nasjonal styring gjennom klare mål, obligatoriske fag og økonomiske minstestandarder.

- Men det er ikke nødvendig at det bestemmes sentralt hvor mange timer i hvert enkelt fag hver elev skal ha. Poenget med tilpasset undervisning er jo nettopp at Ole kan trenge litt mer støtte i norsk enn Lisa, mens hun trenger litt mer hjelp i matte, sier SV-lederen.

I friskoleutspillet ønsker partiet nasjonale prøver. Det har ført til at partiet er blitt beskyldt for å være på lag med Høyre.

- Vi mener ikke at vi skal ha en skole med fokus på tester og prøver. Vi har vært skeptiske til å innføre nasjonale prøver tre ganger i løpet av grunnskolen og en gang i løpet av videregående skole. Den skepsisen har vi dempet fordi vi ser at innholdet i disse nasjonale prøvene er langt bedre enn dagens eksamenssystem. Vi mener også det kan være nødvendig med en nasjonal oversikt over basisferdigheter blant elever, sier Halvorsen.

I kveld er SV-lederen i ilden på «Folkemøtet» på NRK 1.

SLÅR TILBAKE: Kristin Halvorsen mener det skyldes en misforståelse at SVs skoleutspill beskyldes for å være populistisk.