Har DNA-profil av drapsmannen

Over hundre menn kan om kort tid bli innkalt for å avgi DNA-prøve etter drapet på sykepleierstudenten Anne Slåtten (22).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Arne Solend

FØRDE (Dagbladet): Politiet mener de har DNA-profilen til drapsmannen.

Til nå har flere titalls menn fra Førde og nærliggende kommuner avgitt DNA-prøve med munnpensel. Dagbladet får bekreftet at DNA-testingen om kort tid kan bli utvidet. Dersom ikke politiet får DNA-treff de første dagene, kan over hundre menn bli innkalt for å avgi DNA-prøve.

4000 profiler

Etterforskerne har fortsatt tro på at de jager en lokal drapsmann. De har håp om at han kan bli pågrepet allerede denne uka. Bakgrunnen for optimismen er at det er funnet biologisk materiale, som skal være hudceller, på åstedet. Dette har gitt etterforskerne minst én DNA-profil.

Politiet mener dermed at de nå har DNA-profilen til mannen som drepte Anne Slåtten.

Rettsmedisinerne har startet den omfattende jobben med å sammenlikne DNA-profilen med DNA-prøver som er tatt i Førde.

-  Vi har vel 4000 DNA-profiler i vårt DNA-register. Dette er personer som er dømt for alvorlige forhold som drap, voldtekt, barnemishandling og grove narkotikaforbrytelser, sier direktør Helmer Haukaas i Kripos.

Dagbladet har de siste dagene snakket med en rekke av dem som har avgitt DNA-prøve på lensmannskontoret.

Personer i Anne Slåttens omgangskrets har frivillig avgitt prøve. Det samme er tilfelle med en rekke såkalte moduskandidater.

-  Jeg er tidligere dømt for overgrep, og ble oppringt for å avgi prøve. Selvsagt gjør man det i en slik sak, sier en av moduskandidatene, som sier han ikke var i byen da Anne Slåtten ble drept.

Dagbladet får bekreftet at ingen av dem som hittil er forespurt om DNA-test, har nektet.

Politiet har startet omfattende innhenting av DNA-profiler i en rekke drapssaker de siste åra.

-  Kan bli langvarig

 Etter drapet på Marie-Louise Bendiksen i Sjøvegan sommeren 1998 ble omtrent alle menn i bygda innkalt for å avgi DNA-prøve.

 I Baneheia-saken var en rekke vitner og moduskandidater inne hos politiet, men det gikk flere måneder før politiet siktet Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen for drapene på de to småjentene.

 Også etter drapet på Trude Espås i Geiranger for åtte år siden, ble det igangsatt omfattende innhenting av DNA-profiler.

-  Dersom vi ikke får DNA-treff denne uka eller i begynnelsen av neste, kan det bli en langvarig etterforskning, sier politikilder.

FANT DNA-PROFIL: Kriminalteknikerne sikret seg biologisk materiale på åstedet, ei dump to og en halv meter fra Angedalsveien i Førde. Etterforskerne utelukker ikke at de om kort tid må starte en omfattende innsamling av DNA-profiler. Foto: Henning Lillegård