Har DNA-profil av voldtektsmannen

Politiet har nå sikret seg DNA-profilen til mannen som voldtok de to jentene på seks og sju år på Romsås i Oslo for over en uke siden. En mann i 30-årene fra Nord-Norge står sentralt i politiets etterforsking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsmedisinsk institutt i Oslo har de siste dagene analysert jentenes klær og eiendeler på jakt etter biologiske spor som stammer fra gjerningsmannen. Dagbladet fikk i går bekreftet av politietterforskere at biologiske spor er funnet. Det vil si at rettsmedisinerne har sikret seg enten sæd, blod, spytt, hud eller hår fra mannen som voldtok de to jentene i et skogholt på Romsås tirsdag i forrige uke.

God kvalitet

Det biologiske sporet var av så god kvalitet at rettsmedisinerne klarte å lage en DNA-profil. DNA er kroppens fingeravtrykk og fungerer som fellende bevis i en straffesak. Dagbladet får bekreftet at politiet har tekniske spor som uomtvistelig knytter gjerningsmannen til voldtekten.

Funnet er svært viktig i jakten på dobbeltvoldtektsmannen som lurte de to små venninnene fra en lekeplass og inn i skogen.

DNA-profilen vil raskt blir kjørt gjennom DNA-registeret til Kripos. Etter få minutter vil politiet få vite om det ferske DNA-sporet matcher med en av de 90 personene som allerede er registrert med navn og andre data i arkivet. Hvis gjerningsmannen ikke finnes her, vil politiet ta blodprøve av eventuelle mistenkte i Romsås-saken, og kan da raskt konstaterer om de har tatt den rette mannen eller ikke.

Ikke siktet

Dagbladet kjenner til at Oslo-politiet pågrep en mann i 30-årene tirsdag. Han er opprinnelig fra Nord-Norge, men er bosatt i Oslo. Mannen er ikke siktet for barnevoldtektene, men han står sentralt i politiets etterforsking. Mannen er godt kjent av politiet fra et tungt belastet amfetaminmiljø i hovedstaden.

Han har avgitt en blodprøve som er sendt til Rettsmedisinsk institutt i Oslo, men Dagbladet har ikke fått bekreftet om en DNA-profil er ferdig. Politiets plan er å sammenlikne de to profilene for å finne ut om mannen i 30-årene er gjerningsmannen.

Dagbladet forsøkte gjentatte ganger i går å komme i kontakt med politiinspektør Gunnar Larsen og fungerende avdelingssjef Anne Rynning Aasen ved Oslo politidistrikt uten å lykkes.

gunnar.hultgreen@dagbladet.no

karianne.solbrekke@dagbladet.no