Har DNA-spor fra 62 uoppklarte ran

62 ran i Norge de siste fire åra er uoppklart, sjøl om politiet har sikret seg DNA-spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette framgår av tall fra Kriminalpolitisentralen (Kripos).

Tallene viser at funn av eventuelle DNA-spor etter det usedvanlig brutale ranet av Postens brevsenter mandag kveld, langt fra er ensbetydende med en oppklaring av saken.

Ved Kripos føres det et sentralt DNA-register som består av et identitets- og et sporregister.

Identitetsregisteret inneholder personalia og DNA-profiler fra personer med kjent identitet. 2519 personer er registrert her.

Sporregisteret inneholder DNA-profiler fra personer med ukjent identitet, opplysninger om funnsted og funntid og eventuelt fornærmedes identitet. 391 spor er registrert her, 62 av sakene dreier seg om uoppklarte ran.

Håper på match

Eventuelle DNA-spor fra ranet av Postens brevsenter vil bli kjørt mot begge registrene. En match avhenger av at en eller flere av ranerne tidligere har etterlatt seg DNA-spor fra en uoppklart forbrytelse eller at de er straffet for drap, sexforbrytelser eller ran.

Etter det Dagbladet kjenner til, har etterforskerne konsentrert seg spesielt om å finne DNA-spor fra en mørk grønn Chevrolet Thaoe som ranerne brukte til åstedet.

Den ble etterlatt med motoren i gang og ei dukke i førersetet, slik at det skulle se ut som om det satt en mann i bilen.

Bilen er støvsugd med spesialutstyr med henblikk på f.eks. hårfunn. Funn av eventuelle fotavtrykk kan også være til nytte i etterforskingen.

Glasskår

Etterforskerne har samtidig lett etter DNA-spor langs den ruta ranerne brukte inn i selve bygget, og i fjerde etasje, der selve ranet skjedde.

Politiet har samtidig finkjemmet fluktruta fra bygget, ut i spor 1 på Oslo S og over til fluktbilene, to Audier, som sto og ventet på perrongen nærmest spor 2. Ranerne knuste et vindu for å komme ut i spor 1, og en eller flere kan i den forbindelse ha skåret seg.

Russiske våpen

Politiet har samtidig sikret seg prosjektiler fra ranernes våpen etter den skuddvekslingen som oppsto i forbindelse med flukten.

Prosjektilene blir rutinemessig sjekket mot tilsvarende funn fra andre kriminalsaker.

Ifølge kilder i Forsvaret er det ut fra bildene politiet har frigitt, brukt såkalte AK-47, kalt Kalasjnikov, under ranet. Dette er russiskproduserte automatvåpen, som også er laget på lisens i det gamle Øst-Europa. Det er kjent at militante grupper på Balkan har AK-47 som favorittvåpen.

SÆRDELES BRUTALT: Bildene fra postens overvåkningskameraer viser brutaliteten i ranet av Postens brevsenter mandag kveld.