OLJE: DNO har erfaring med å beskytte sine installasjoner i Kurdistan. AFP PHOTO/SAFIN HAMED
OLJE: DNO har erfaring med å beskytte sine installasjoner i Kurdistan. AFP PHOTO/SAFIN HAMEDVis mer

Har DNO noe å frykte etter angrepet i Mosul?

Midtøsten-ekspert tviler på at den siste utviklingen i Kurdistan representerer noen fare for DNO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den siste tiden har hele fire provinser vært under angrep fra jihadistgruppa ISIL.

- DNOs virksomhet er ikke berørt av urolighetene i Mosul. All DNOs virksomhet er innenfor områder kontrollert av KRG (Kurdistan Regional Government). Sikkerheten ivaretas av KRG og DNO samarbeider tett med myndighetene. Sikkerheten for våre ansatte og virksomhet er førsteprioritet. Vi følger situasjonen løpende og innenfor vårt sikkerhetsplanverk, sier konsernsjef Bjørn Dale i DNO til Hegnar.no

- Det som foregår i området er ganske dramatisk, men stedene hvor DNO opererer er ganske godt sikret, sier seniorrådgiver i ILPI, Cecilie Hellestveit, til Hegnar.no.

Mosul føles nært Hun påpeker at en blanding av sammesmuldring av militæret i Mosul og det faktum at ISIL har operert i byen lenge medførte at overtakelsen var en lett oppgave for gruppen.

- Det er egentlig ikke så overraskende at de tok over byen så raskt. Det skremmende for aktører i Kurdistan er kanskje at Mosul er som en tunge inn i området, og dermed oppleves det geografisk veldig nært, sier hun til Hegnar.no.

- Samtidig er de kurdiske styrkene mye større enn denne gruppen, og det har blitt tydeliggjort at private aktører i Kurdistan skal kunne føle seg trygge ved at styrkene vil fungere som en buffer rundt de. Og samtidig kan Tyrkia komme de kurdiske styrkene til unnsetning også dersom det blir virkelig ille, fortsetter hun.

Og mens det kurdiske grensemilitæret har tydeliggjort at de vil opprettholde vakt langs grensene, er i tillegg DNOs områder mer gjemt en andres - som for eksempel Chevron som sitter på eierandeler nærmere Mosul.

Lav risiko Også DNB-analytiker Helge Andre Martinsen påpeker at DNO sine lisenser befinner seg i de deler som er under full kontroll av Kurdistan og at det dermed er en ganske lav risiko for at produksjonen vil bli påvirket.

- Til tross for at situasjonen er ekstremt vanskelig å vurdere tror vi ikke DNOs produksjonsområder vil bli direkte påvirket, sier han til Hegnar.no.

Han påpeker videre at DNO kan komme godt ut av situasjonen - Kurdistan og Bagdad kan nemlig kunne komme nærmere hverandre da Irak kan behøve militær støtte fra KRG for å stabilisere Irak.

En annen analytiker mener situasjonen understreker områdets politiske utfordringer og gir en påminnelse om den geopolitiske kompleksiteten, samtidig som at det ved slike situasjoner er krevende å være aksjeanalytiker.

Analytikeren påpeker imidlertid at det finnes enkelte holdepunkter man kan støtte sin argumentasjon på. Styrkene som har tatt over Hosul er nemlig kun på mellom 3-5.000 mann, mens de kurdiske styrkene teller et sted mellom 180-370.000 mann.

Nedjusterte DNO Tidligere i dag kom det frem av Swedbank-analytiker Teodor Sveen Nilsen nedgraderer DNO fra kjøp til nøytral på grunn av økt politisk risiko etter at islamistiske opprørere tok kontroll over den irakiske byen Mosul, 150 kilometer sørøst for Tawke-feltet.

«Selv om de langsiktige utsiktene forblir attraktive tviler vi på at aksjen vil gjøre det bedre enn markedet så lenge uroligheten i Kurdistan pågår», skriver Nilsen.

Analytikeren tar samtidig ned kursmålet fra 30 til 26 kroner pr aksje. DNO faller 5,9 prosent på Oslo Børs onsdag.

Flere nyheter DNO-smell på børsen
- Nå er det skikkelig billigsalg på strøm
Banksjef ber 250.000 nordmenn droppe ferien

OLJE: Seniorrådgiver i ILPI, Cecilie Hellestveit, er ikke overrasket over at Mosul ble tatt. Foto: Foto: ILPI NORWAY
OLJE: Seniorrådgiver i ILPI, Cecilie Hellestveit, er ikke overrasket over at Mosul ble tatt. Foto: Foto: ILPI NORWAY Vis mer