Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har drapsmannen på video

Politiet går gjennom opptakene av Jeff Weise. Les om de ti blodige minuttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 16 år gamle Weise drepte gikk mandag amok med skytevåpen i det som er USAs blodigste skolemassakre siden Columbine-drapene i 1999.

Han skjøt og drepte bestefaren og bestefarens samboer, før han tok livet av fem medelever, en sikkerhetsvakt og en lærer på Red Lake High School.

Politiet jobber fortsatt med å finne motivet og har skaffet seg god oversikt over 16-åringens bevegelser før og under drapene.

Nå bekrefter etterforskerne at skolens videokameraer har festet Weise til film. Men opptakene skal bare ha fanget ham opp mens han oppholdt seg i skolegangene.

Kjørte politibil

Spesialagent Michael Tabman i FBI sa på en pressekonferanse at etterforskerne begynner å danne seg et bilde av hendelsesforløpet.

Weise kom til bestefaren Daryl Lussiers (59) hjem om ettermiddagen lokal tid. Der skjøt han Lussier og Lussiers samboer, Michelle Sigana (32) med et .22-kalibret våpen.

Daryl Lussier jobbet som politimann, og hadde tilgang til utrykningsutstyr i hjemmet, men det er uklart om Weise hadde med våpenet eller fant det i bestefarens hus.

Etter å ha drept Lussier og Sigana, tok 16-åringen med seg skuddsikker vest, hagle og tjenestevåpen, en .40-kalibret pistol.

Så satte han seg i bestefarens politibil og kjørte til Red Lake High School.

Rett før klokka 14.55 gikk han gjennom metalldetektoren i skolebygningen, og drepte den ubevæpnede sikkerhetsvakten Derrick Brun (28).

Prøvde å rømme

Noen få meter innenfor inngangsdøra deler gangen seg i to, slik at man kan gå rett fram eller til høyre.

Weise fortsatte framover, der han møtte engelsklærer Neva Rogers (62) og én eller flere elever.

Disse kastet seg inn i et av de første klasserommene på venstre side etter inngangspartiet, men Weise fulgte etter. Han drepte læreren og fem elever inne i rommet.

Weise var i klasserommet minst to ganger, og det er uklart om alle elevene ble drept første gang han var der.

16-åringen gikk deretter ut i gangen igjen og satte kurs for gangen som ligger rett til høyre etter inngangsdøra. Han prøvde å komme seg inn i flere klasserom og fyrte av en rekke skudd.

Ifølge FBI skal Weise ha vært innom store deler av skolebygningen.

Ti minutter

Klokka 14.55 fikk politiet den første nødsamtalen fra skolen. Politistasjonen ligger rett over gata for skolen, og bevæpnet politi var på stedet etter få minutter.

Da politiet kom fram til skolen, oppsto det skuddveksling mellom tjenestemennene og Weise. Det er uklart om 16-åringen ble skadd.

Weise trakk seg tilbake til klasserommet der han hadde drept engelsklærer Neva Rogers. Han løsnet flere skudd, og da han til slutt rettet skytevåpenet mot seg selv, var Alicia White (14), Dwayne Lewis (15), Thurlene Stillday (15), Chase Lussier (15) og Chanelle Rosebear (15) drept (Les mer om ofrene).

Sju elever ble såret, to av dem er alvorlig skadd.

Skolemassakren var over ti minutter etter at Weise gikk inn i bygningen.

SØRGER:</B> Elevene Sondra Hegstrom, Marla Hegstrom og Ashley Morrison trøster hverandre.
DRAPSMANN: Dette bildet viser Jeff Weise da han var ni år gammel.
DREPT: Engelsklærer Neva Rogers (62) ble skutt og drept av Weise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!