Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har drept 230 kurdere

Men USA vil stanse de tyrkiske soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tyrkiske forsvaret gikk i forrige uke inn i Nord-Irak for å bryte ned de kurdiske opprørerne i området. Irak krevde straks at Tyrkia trakk seg ut av landet, men tyrkerne sier de vil fortsette aksjonen til de har oppnådd sine militære mål.

- 77 kurdiske opprøre ble drept i nattens kamper i Nord-Irak, forteller forsvarets talsmann til AP.

Mer enn 40 militære kjøretøy transporterte soldater fram til grensa i dag. Tyrkia melder at det ble gjennomført flere luftangrep, men at kraftige snøfall forsinket operasjonene på bakken. Totalt i operasjon har 230 kurdere blitt drept, ifølge det tyrkiske forsvaret. 24 soldater har mistet livet.

Vil be Tyrkia trekke seg ut

USA støtter irakerne og krever at Tyrkia stanser de militære operasjonene innen kort tid.

- Det er veldig viktig at Tyrkia gjør denne operasjonen så kort som mulig og så trekker seg ut. De må passe på å ikke bryte iraksisk suverenitet, sier forsvarsminister Robert Gates.

Han kommer til Tyrkia senere i dag og lover å ta saken opp med myndighetene. Amerikaneren vil be tyrkerne lytte til noen av kurdernes synspunkter og flytte fokus over til økonomisk og politisk handling.

- Jeg mener rask som en uke eller to, noe slikt, ikke måneder, sier Gates til AP.

GJENNOM FJELLENE: De tyrkiske soldatene har de siste dagene gjennomført en militær operasjon inne i Nord-Irak. Store snømengder har forsinket dem på bakken, men det tyrkiske militæret melder at de har drept 230 kurdere. Foto: Scanpix
GJENNOM FJELLENE: De tyrkiske soldatene har de siste dagene gjennomført en militær operasjon inne i Nord-Irak. Store snømengder har forsinket dem på bakken, men det tyrkiske militæret melder at de har drept 230 kurdere. Foto: Scanpix Vis mer

Ønsker eget land

Tyrkia gikk inn i den kurdiske regionen nord i Irak for å bryte ned det kurdiske opprørspartiet PKK. Kurderne ønsker en selvstendig stat som inkluderer områder nord i Irak og sør i Tyrkia.

Dette er det første bekreftede angrepet som Tyrkia gjennomfører i Irak på rundt ti år. Rundt 40.000 har mistet livet i konflikten siden 1984. USA og EU mener PKK er en terrororganisasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media