- Har drept iranere på Krim-halvøya

Ukraina hevder å ha drept flere iranske militære rådgivere på Krim, og advarer landet mot ytterligere tilstedeværelse.

HEVDER IRANERE ER DREPT: Oleksij Danilov, sekretær for Ukrainas forsvars- og sikkerhetsråd. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
HEVDER IRANERE ER DREPT: Oleksij Danilov, sekretær for Ukrainas forsvars- og sikkerhetsråd. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oleksij Danilov, sekretær for Ukrainas forsvars- og sikkerhetsråd, hevder overfor The Guardian at flere iranske militære rådgivere er drept på Krim.

Iranerne skal ifølge Danilov ha oppholdt seg på den russisk-annekterte halvøya for å bistå Russland med å operere væpnede droner av typen Shahed-136, levert av det iranske regimet.

Han gjør det klart at ytterligere iransk militær tilstedeværelse i Ukraina vil bli mål for ukrainske angrep.

- De er på vårt territorium. Vi inviterte dem ikke hit, og hvis de samarbeider med terrorister, og deltar i ødeleggelsen av landet vårt, må vi drepe dem, sier Danilov til avisa.

Han opplyser ikke hvor mange iranere som skal være drept.

Den israelske radiostasjonen Kan meldte i oktober, med henvisning til en ukrainsk tjenesteperson, at 10 iranere som jobbet med å trene opp russiske styrker, var drept av ukrainske angrep.

Benekter militær tilstedeværelse

Også amerikanerne mener at iransk personell har bistått russiske styrker med å gjennomføre droneangrep mot ukrainske mål fra den russisk-annekterte Krim-halvøya.

Det bekreftet Det hvite hus' sikkerhetstalsmann, John Kirby, i oktober.

Han uttalte da at iranerne har fungert som instruktører og teknikere, men at det har vært russere som har styrt dronene.

Amerikanske etterretningskilder har opplyst overfor CNN at russiske operatører skal ha trent på de iranske dronesystemene i Iran. Det iranske personellet skal ha ankommet Krim tidligere i høst, for å hjelpe dem ytterligere.

Det iranske regimet har benektet disse opplysningene.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å diskutere krigen i Ukraina 23.11. Programleder: Magnus Paus Vis mer

Har bekreftet dronesalg

5. november innrømmet Iran, ved utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian, å ha solgt droner til Russland.

Fram til da benektet iranske tjenestepersoner at Iran hadde forsynt Russland med våpen til bruk i krigen mot Ukraina.

Utenriksministeren hevdet imidlertid at salget skjedde før krigen.

Tre dager seinere meldte Sky News at et russisk fly skal ha landet i Teheran i august med 140 millioner euro i kontanter og beslaglagte britiske og amerikanske våpen i bytte mot angrepsdroner.

Russland og Iran skal nå ha blitt enige om en avtale om å bygge iranskdesignede droner på russisk jord, ifølge Washington Post, som henviser til vestlige etterretningskilder.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer