Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har drevet med innbrudd fra jeg var 11-12 år

Kompis (30) av Bhatti hadde full oversikt over vaktholdet på Bunnpris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag vitnet «Onkel Skrue» i terrorsaken i Oslo tingrett.

30-åringen, som er en venn av både Arfan Bhatti og David Toska, har bekjentskaper i flere kriminelle miljøer. Han har også været involvert i flere store straffesaker de siste årene, som koffertsaken og Wonderboy-saken.


Kontaktet politiet selv

Da den såkalte terrorsaken sprakk i media tok vitnet - som i andre saker er kjent som «Onkel Skrue» kontakt med politiet - fordi han satt med inngående kjennskap til sikkerhetsrutinene på Bunnpris på Skillebekk.

Det var denne butikken, eller pengetransporten som skulle dit, som Arfan Bhatti og Andreas Bog Kristiansen snakket om å rane - samme kveld som de snakket om å skyte mot ambassaden.

- Jeg følte at det var riktig å ringe politiet. Ringte tre-fire ganger før jeg fikk time, sa vitnet.

- Jeg leste at en av dem hadde forklart at det ikke var snakk om noe ambassade, men at det var snakk om Bunnpris. Da følte jeg at jeg måtte si fra at dette faktisk stemte, det var snakk om noe konkret, sa han.

Har drevet med fanteri

Mannen innrømmet at han nok drev med litt fanteri og rampestreker, men har overhodet ikke deltatt i noe ransforbund med forsett.

KAMERATER: I dag fortalte "Onkel Skrue" at han sammen med Bhatti hadde snakket om et eventuelt ran av Bunnpris på Skillebekk. Dette er det Bhatti hevdet de snakket om i den såkalte terrorsamtalen - ikke terror. Foto: SCANPIX
KAMERATER: I dag fortalte "Onkel Skrue" at han sammen med Bhatti hadde snakket om et eventuelt ran av Bunnpris på Skillebekk. Dette er det Bhatti hevdet de snakket om i den såkalte terrorsamtalen - ikke terror. Foto: SCANPIX Vis mer

Dermed ville dommeren vite hvorfor han kunne så mye om slike rettslige begreper.

- Jeg kan mye om alt jeg. Spør meg om aksjer og obligasjoner og hva det skal være, så kan jeg det. Bare ikke sport, sa vitnet.

Han forklarte videre at han i mange år hadde observert sikkerhetsrutiner og overvåkningskameraer flere steder i byen - dette var noe som var helt naturlig for ham.

- Fra jeg var 11-12 år har jeg drevet med innbrudd, så dette er helt naturlig for meg.  Jeg driver ikke med noe sånt nå altså, men jeg har gjort det 60 prosent av livet mitt. Jeg er veldig observant, sa «Onkel Skrue».

Ekspert på sikkerhetsrutiner

Etter hvert forklarte han at han hadde diskutert sikkerhetsrutinene på denne Bunnpris-butikken sammen med terrortiltalte Arfan Bhatti og hans bestekamerat, som tidligere var siktet i saken. Han skal vitne seinere.

- Men jeg har ikke vært med på noe ransforbund altså, sa han, og forklarte at han heller ikke visste noe om noe våpen som skulle brukes 

- Det var vel snakk om å gjøre innbrudd i bilen og ta med seg en koffert derfra. Går jo an å bare bryte opp døra. Det var mye snakk, men muligheten for at det skulle skje var én prosent, forklarte Skrue.

image: - Har drevet med innbrudd fra jeg var 11-12 år

I dag beskriver han seg selv som selvstendig næringsdrivende, og selger blant annet smykker og biler. Og driver med finansiering. Og, som han selv sier, han samler på kunnskap om nattsafer.

Kjent Bhatti lenge

30-åringen forklarte at han hadde kjent Bhatti i flere år, og hatt en del kontakt det siste året.

- Da vi var unge drev vi med litt rampestreker, stjal litt stereoanlegg og sånn. Så var det ei lang tid vi ikke hadde kontakt, før vi tok den opp igjen i 2006.

- Han har sine sterke meninger, men er en grei og hyggelig kar. Han var ryddig, laget man en avtale så hadde man en avtale. Likte å gå på cafe, henge i parken, spille backgammon, prate med jenter…

- Har du et kallenavn, spurte advokat John Christian Elden.

- Ja, uheldigvis så har jeg det. Jeg blir kalt for «Onkel Skrue».

«Onkel Skrue» har vært involvert i flere store straffesaker, blant annet koffertsaken. Han har blant annet blitt dømt for trusler og forsøk på utpressing mot Thomas Øye.

- Disse karene har S+ i muntlig. Ellers kaller jeg dem profesjonelle svindlere, sa han med et fnys.

Vanskelig kjærlighet

30-åringen forklarte også litt om Bhattis trøblete kjærlighetsforhold til TV 2-reporteren, og at han planla å reise tilbake til Pakistan på grunn av dette.

- Han prøvde å gjøre det slutt, hun prøvde flere ganger. Det var veldig turbulent. Kjærlighet er vanskelig. Han trengte å komme seg vekk, forklarte vitnet.

Han sa videre at Bhatti var dyp og emosjonell, og brukte mange ord på å forklare ting - som for eksempel utroskap.

«Onkel Skrue» framsto i retten som - og framstilte seg selv som - en svært pratsom fyr. Han la ut om både vennskap, kjærlighet, straffesaker, dommer, finansakrobater med mer. 

Dette fikk dommeren til å avslutte vitneavhøret med:

- Da tør vi ikke spørre deg om mer.

- Var det så gærent? Jeg prøvde bare å gjøre mitt beste, svarte Skrue.

Som ganske tydelig har værte i en rettssal før.

Munch-tyveriet

30-åringen antas nemlig å være den såkalte mellommannen som sørget for at de to stjålne Munch-maleriene kom tilbake etter at de ble stjålet fra Munch-museet.

Det ble i ettertid påstått at mannen på grunn av dette fikk strafferabatt i den såkalte Wonderboy-saken - norgeshistoriens største hasjsak. Her var David Toska en av hovedmennene, sammen med Danny Bungard. Toska og Skrue skal ha vært kamerater.

Les mer om Wonderboy-saken her

Den angivelige avtalen kan ha ført til at «Onkel Skrue» fikk mild straff i tingretten for sin rolle i den omfattende narkotikasaken.

Han ble dømt til tre års fengsel, og ble ikke dømt etter den såkalte mafiaparagrafen.

- Jeg har ikke gjort en dritt, svarte en svært irritert ”Onkel Skrue” da han ble spurt om han hadde inngått noen avtaler med politiet som kunne gi ham strafferabatt.

Heller ikke riksadvokat Tor-Aksel Busch ville si noe om en eventuell avtale da han overraskende vitnet i wonderboy-saken.

<GJENGANGER I RETTEN:</B> "Onkel Skrue" vitnet i terrorsaken i dag, som en venn av Bhatti. Han er tidligere straffedømt sammen med Toska i Wonderboy-saken, og mistenkes å ha noe med tilbakeføringen av Munch-maleriene å gjøre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media