Paula Lykke i Sykepleierforbundet:

- Har drevet rovdrift

Fagforbundsleder Paula Lykke mener at det må gjøres mer for å beholde intensivsykepleierne som har jobbet under pandemien, eller for å mobilisere dem som sluttet før pandemien.

KREVER GREP: Torsdag opplyste Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus om at mange utslitte intensivsykepleiere har sluttet. Nå krever fagforbundleder Paula Lykke at det tas grep. Foto: Terje Pedersen / NTB
KREVER GREP: Torsdag opplyste Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus om at mange utslitte intensivsykepleiere har sluttet. Nå krever fagforbundleder Paula Lykke at det tas grep. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Torsdag uttalte avdelingsleder Dag Jacobsen ved Medisinsk intensiv på Ullevål sykehus til Dagbladet at mange intensivsykepleiere har sluttet fordi de er utslitte som følge av pandemien og mangel på intensivsykepleiere.

Totalt har 15 av 90 ved avdelingen sluttet på grunn av arbeidssituasjonen, forteller han nå.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

- Rovdrift

Nå sier også leder Paula Lykke i Norsk Sykepleierforbunds landsgruppe av intensivsykepleiere til Dagbladet at hun kjenner seg igjen i Jacobsens beskrivelse av situasjonen.

- Vi har drevet rovdrift på intensivavdelingene, med nesten 100 prosent belegg (andel sykehussenger som er i bruk, journ.anm.). Det skal være plass til neste pasient, men slik som det er i dag, så har man ikke plass til det, og da blir man nesten nødt til å prioritere.

- Hva mener du med å prioritere?

- Dersom det ikke er mer plass på intensivbehandling, må man utsette planlagte operasjoner.

Oslo universitetssykehus HF opplyser til Dagbladet at 15 intensivsykepleiere sluttet i 2018, 25 sluttet i 2019, 26 sluttet i 2020 og at 21 har sluttet hittil i 2021.

SLUTT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand på klassisk symbolsk vis. Vis mer

Regjeringens tiltak

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet trakk torsdag fram at regjeringen har økt utdanningskapasiteten for spesialsykepleiere, herunder intensivsykepleiere.

- I pandemien har vi forsterket arbeidet ytterligere. Helseregionene har i år blitt bedt om å utrede det framtidige og helhetlige behovet for intensivkapasitet, og det skal opprettes minst 100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleie, uttalte Erlandsen til Dagbladet.

- Vi har også gitt helseregionene i oppdrag å styrke arbeidet for å rekruttere, utvikle og beholde intensivsykepleiere i sykehusene på kort, mellomlang og lang sikt. På den måten planlegger vi for å bedre den ordinære intensivkapasiteten.

TJUVSTARTET: Petter Stordalen skulle telle ned til kl 16.00, men han var litt for ivrig. Video: Marie Røssland. Vis mer

Reagerer

Lykke reagerer på dette svaret.

- Folk begynner å bli veldig lei av å høre at det har blitt opprettet 100 nye intensivutdanningsstillinger for sykepleiere, all den tid det ikke løser noe på kort sikt, sier Lykke og fortsetter:

- Det tar to år for en intensivsykepleier å gjennomføre en mastergrad. Samtidig iverksettes det ikke tiltak for å beholde dem som har jobbet under pandemien, eller for å mobilisere dem som hadde sluttet før pandemien.

ÅPNER: - Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg. Vis mer

Arbeidsforhold

Fagforbundslederen beskriver bekymringsfulle forhold.

- Intensivsykepleierne har jobbet dag og natt, og de har tatt på seg ekstravakter og flyttet på ferier. På nåværende tidspunkt blir beredskapen og intensivkapasiteten ivaretatt på individnivå, ikke på myndighetsnivå. Det må det bli slutt på.

- På hvilken måte da?

- Ofte er det den enkelte sykepleier som er på vakt som må ta initiativ til å hente inn folk dersom det er ti ledige vakter til helga, for eksempel. I dag dekker ofte intensivsykepleierne slike vakter selv, i tillegg til sin egen stilling, av samvittighetsårsaker. Ved å iverksette tiltak for å dekke mangelen på intensivsykepleiere, vil man frita dem fra det de opplever som et personlig ansvar for å ivareta pasienten, arbeidssted og kolleger.

Ikke tilfredsstillende bemanning kan gå utover pasientsikkerheten.

- Dersom de ledige vaktene ikke fylles, så kan det gå utover pasientsikkerheten. Og alle som har vært utsatt for en ulykke eller blitt rammet av hjerteinfarkt for eksempel, har krav på forsvarlig behandling, sier Lykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer