- MIN LIVSDRØM: Silje Røgenes (26) er trolig en av landets største «Titanic»-entusiaster, og har blant annet brukt alle konfirmasjonspengene på en kopi av smykket brukt i filmen. Som en av finalistene i konkurransen «Det store dykket» har hun nå en mulighet til å oppfylle den store livsdrømmen om å se vraket på nært hold.  Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
- MIN LIVSDRØM: Silje Røgenes (26) er trolig en av landets største «Titanic»-entusiaster, og har blant annet brukt alle konfirmasjonspengene på en kopi av smykket brukt i filmen. Som en av finalistene i konkurransen «Det store dykket» har hun nå en mulighet til å oppfylle den store livsdrømmen om å se vraket på nært hold. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADETVis mer

- Har drømt om «Titanic» hele livet

Men får Silje (26) dykke ned til vraket? Se alle finalistene i konkurransen «Det store dykket» her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni personer kjemper nå i konkurransen «Det store dykket», hvor vinneren får et tolv dager langt opphold om bord forskningsskipet «Akademik Keldysh» og et dykk i miniubåt ned til 3800 meter og det sagnomsuste vraket av «Titanic».

Konkurransen, som blir arrangert av RiksTV, National Geographic Channel og Dagbladet, finner sted i forbindelse med forlisets hundreårsjubileum i 2012. 

Over 100 personer sendte inn sine videobidrag til den innledende runden, og etter intense avstemningsrunder på nett skal disse møtes nå møtes til dyst i to delfinaler på Norsk Maritimt Museum. Disse blir sendt på Dagbladet.no førstkommende onsdag og torsdag.

Se alle vinnervideoene nederst i artikkelen.

Her er deltakerne:

Navn: Silje Røgenes Alder: 26
Yrke: Masterstudent i Administrasjon og Organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.
Fra: Stavanger

Røgenes har vært ekstremt interessert i «Titanic» i tjue år, og kaller videobidraget sitt - passende nok - for «Livsdrøm».

- Tittelen representerer mitt sterke ønske om å få oppfylt drømmen om å få sett «Titanic», sier Røgenes, og avslører at hun brukte konfirmasjonspengene på en tro kopi av «Titanic»-smykket fra filmen.

Nøyaktig hvor mange tusen den kostet tør hun ikke å røpe.

- Den ligger trygt oppbevart i en boks hjemme i Bergen, men om jeg vinner skal jeg ta den med, sier Røgenes.

Entusiasten går på mange utstillinger om skipet, og var i fjor sommer i Las Vegas sammen med forloveden.

- Jeg var på utstillingen i seks timer, helt til min forlovede hadde fått nok, sier hun.

Masterstudenten har samlet på Titanicobjekter i mange år, noe som kommer frem på filmen hennes.

- Opptaket er gjort i «min» del av stuen, som til enhver tid er preget av Titanic effekter, sier hun.

Navn: Andreas Forvik Alder: 20
Til daglig: Markedsfører
Fra: Nordbyhagen

Forvik gleder seg over muligheten til å vinne en tur ned til vraket av det sagnomsuste skipet.

- Jeg lever for å oppleve nye ting, og på «min må-gjøre-liste» fra 2008 er det å få oppleve ubåt et av hovedpunktene.

Markedsføreren brukte sosiale medier i stor grad for å komme med i finalen:

- Jeg har et relativt stort nettverk på nett, og tok i bruk forum og chat, men facebook var nok der jeg fikk flest stemmer. Beklager til mine venner som daglig ble nedspammet. Det å skrive et vegginnlegg på over 1000 vegger tar en stund. Takk igjen for god stemmehjelp!

NI FINALISTER kjemper nå om en billett til en miniubåt som skal besøke vraket av «Titanic» neste sommer. Her er sju av dem: Bakerst: Christer Steffensen. Midten, fra venstre: Mathias Berg Nielsen, Jørgen Lauvsland, Andreas Forvik og Simen André Dølbakken. Foran, fra venstre: En frammøtt støttespiller og deltakerne Christer Steffensen og Melissa Joreid Bertelsen. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
NI FINALISTER kjemper nå om en billett til en miniubåt som skal besøke vraket av «Titanic» neste sommer. Her er sju av dem: Bakerst: Christer Steffensen. Midten, fra venstre: Mathias Berg Nielsen, Jørgen Lauvsland, Andreas Forvik og Simen André Dølbakken. Foran, fra venstre: En frammøtt støttespiller og deltakerne Christer Steffensen og Melissa Joreid Bertelsen. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

Forvik forteller om hans bestefar som har lært ham om Titanic:
 
- Min bestefar har lært meg en del da han er genuint interessert i historien og båten. Jeg har sett hele byggeprosessen på nettet, filmer og bilder. Filmen fra 1997 er jo bare oppdiktet, men den er fortsatt en klassiker selv den hardeste mann ikke klarer å få våte øyne av.

Navn: Melissa Joreid Bertelsen Alder: 23
Til daglig: Biologistuden ved UiA
Fra: Kristiansand

Dedikasjonen til Bertelsen skal det ikke stå på:

- Jeg kunne gitt en arm for å få være med å dykke ned til Titanic.

Biologistudenten har stått på hardt for å være med i finalen, og responsen har ikke latt vente på seg.

- Jeg har mast på venner, bekjente og familie som en gal! Jeg har sendt ut linken til alle som kan krype og gå, både på Facebook og på sms. Jeg la også ut lenken på et dykkerforum der jeg er medlem. Jeg er overveldet over alle stemmene jeg fikk. Folk har vært utrolig støttende og flinke, sier hun.

Om Bertelsen skulle vinne konkurransen har hun planen klar:

- Om jeg vinner, vil jeg gjøre masse research om skipet, slik at jeg lettere kan kjenne igjen ting. Jeg studerer for å bli marinbiolog en dag, så dette hadde vært en drøm som ble til virkelighet. Jeg fascineres veldig av alt under havet, bare det at vi vet mer om universet enn havet er jo sprøtt, sier hun.

Navn: Simen André Dølbakken Alder: 18
Til daglig: Elev på videregående skole
Fra: Elverum

Dølbakken mener dette er en gyllen sjanse han ikke kan gå glipp av.

- Å være med ned til det berømte skipet er en sjanse man får én gang i livet, og det 100 år etter det sank. Det
overdøver lett klaustrofobien som kan oppstå i nærmere 12 timer i en liten ubåt.

Navn: Mathias Berg Nielsen Alder: 18
Til daglig: Elev ved Langhaugen videregående skole
Fra: Nesttun i Bergen.

Berg Nielsen sier at han ikke vet så mye om Titanic nå, men lover å gjøre grundig forarbeid.

- Om jeg vinner, skal jeg lese meg opp på Titanic og ekspedisjonen vi skal på.
 
Berg Nielsen sier han vil angre om han ikke tør å være med på dykket ned til skipet, og at han vil følge godt med videre i konkurransen.

- Jeg vil nok undersøke de andre konkurrentene i finalen.

Navn: Jørgen Lauvsland Alder: 18
Til daglig: Tømrerlærling
Fra: Åseral i Vest-Agder

I vinnerfilmen tegner Lauvsland dr. House, og sier det ble filmet «med det rosa digitalkameraet til søsteren min», som han måtte feste i taket. 18-åringen understreker at han ikke er bekymret for dypet, om han skulle vinne.

- Selvfølgelig! Ubåt skremmer meg ikke i det hele tatt, konstaterer han.

Navn: Øyvind Furuhatt Alder: 32
Til daglig: Lystekniker ved Nationaltheatret
Fra: Oslo

Kunnskapen om «Titanic» mangler ikke hos Furuhatt:

- Historien kjenner jeg godt, og jeg har vært en stor fan av skipet siden jeg var liten gutt. Jeg har også bursdag 15. apri - samme dag som Titanic sank, sier han.

Furuhatt har allerede begynt å tenke på forberedelsene til ekspedisjonen og dykket.

GIKK VIDERE: Delfinalist Øyvind Furuhatt har vært fan av «Titanic» hele livet, og håper å være den som stikker av hovedpremien - et dykk ned til vraket. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
GIKK VIDERE: Delfinalist Øyvind Furuhatt har vært fan av «Titanic» hele livet, og håper å være den som stikker av hovedpremien - et dykk ned til vraket. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg skal ta yoga med snorkel og øve på å være uten do i 12 timer.

Navn:Christer Steffensen Alder: 19
Til daglig: Fotograf
Fra: Alversund i Nordhordland

Steffensen er over gjennomsnittlig interessert i «Titanic» og dets historie.

- Jeg kan historien ut og inn. Jeg begynte å interessere meg for skipet da jeg var liten, og lånte bøker om skipet på biblioteket, forteller Steffensen.
 
Om Steffensen vinner konkurransen, vil han legge litt romantikk inn på turen. Han har allerede bestemt seg for hvem som skal være med.

- Min fantastiske kone Sandra Sjøholm. Da legger vi den litt forsinkede bryllupsreisen vår til Nord-Atlanteren.

Slik foregår konkurransen Første runde i konkurransen, som startet 20. oktober, er altså avsluttet. Over 100 lesere sendte inn sin video med temaet «Fjernsynsglede» til nettstedet detstoredykket.no, og av de er det kåret sju ukesvinnere.

En jury har plukket ut ytterligere to bidrag, så totalt ni personer går til to delfinaler som arrangeres på Norsk Maritimt Museum. Den sendes her på Dagbladet.no 21. og 22. desember.

I løpet av romjula vil juryen plukke ut en ytterligere finalist, en wild card, som får kjempe mot de to i en fartsfylt finale på nyåret i regi av Sjøforsvaret i Bergen.

Den ene vinneren av dette får ta med seg en venn til Canada, oppleve livet om bord et forskningskip og få lov til å bli med miniubåten ned til vraket av Titanic.