Har du dame, Kjell Magne?

Dette spørsmålet og flere tusen andre får statsminister Kjell Magne Bondevik hvert eneste år i postkassen sin fra det norske folk. Statsministeren forsøker selv å svare på så mange brev som mulig, men det er ikke alltid lett. Han får mange flere enn sin forgjenger Thorbjørn Jagland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til brev får statsministeren gaver, spesielt sigarer og marsipanbrød. - Jeg trenger brev og tanker fra enkeltmennesker, ellers ville jeg ikke utført jobben min som statsminister skikkelig. Brevene er et barometer som forteller meg hvordan Norge har det, sier Kjell Magne Bondevik. Bare i år har over 4000 brev dumpet ned i postkassen hans. Det er over tusen flere enn hva Thorbjørn Jagland fikk som statsminister på samme tid i fjor. I tillegg har Bondevik fått 400 brev som e-post. De som skriver til statsministeren spør om alt mulig. Hvorfor er russebilforsikringer så dyre når bilene bare brukes i mai? Har du traktor? Kan du sørge for mindre lekser på skolen? Fartsgrensen er for lav, kan du gjøre noe? Bondevik forsøker selv å svare på så mange brev som mulig. Hvis ikke svarer noen andre i regjeringen eller staben. Men det er ikke bare spørsmål folk sender statsministeren. Noen skriver at de ber for Bondevik. - Det varmer, sier han.

Gode råd

Mange skriver om tragiske menneskeskjebner. Disse brevene leser han med tungt hjerte. - Jeg feller av og til en tåre når jeg leser disse brevene. Det er sterk kost i mange av brevene som forteller om mishandling og ødelagte liv, sier statsministeren. Dessverre kan han ikke gripe inn personlig. I stedet forsøker han å veilede den det gjelder til noen som kan hjelpe.

Castro-sigarer

Statsministeren får også gaver fra velgerne. Avisbildet der Bondevik damper på en stor sigar valgnatta førte til at han fikk over hundre sigarer i posten. Via diplomater fikk også Cubas president Fidel Castro vite om den norske statsministerens svakhet for sigarer. Da de to møttes i Genhve nylig, ga Castro en lekker trekasse med Havana-sigarer til Kjell Magne. Sigarene står i dag på kontoret hans.

Sjokolade

Marsipanbrød er en annen populær gave. Nok en gang skyldes det et bilde hvor Kjell Magne holder et Gullbrød i hånden og forteller at dette er hans favorittsjokolade. For ordens skyld kan vi opplyse om at statsminister Kjell Magne Bondevik har dame. Hun heter Bjørg.