Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har du det bedre?

Stein Erik Hagen tror han har forstått hva politikk handler om, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevvekslingen mellom statsminister Jens Stoltenberg og kjøpmann Stein Erik Hagen fortsetter i høyt tempo til glede og gremmelse for stadig nye lesere. Den begynte med at Hagen sendte Stoltenberg en julehilsen i Dagens Næringsliv. Essensen i hilsenen var: Jeg synes Norge er et østblokkland og Jens Stoltenberg en gammeldags sosialist og dessuten vil jeg ikke betale formuesskatt. Hagen mente den var litt spøkefull og spissformulert, men Stoltenberg var ikke i humør til å ta en fleip og utfordret Hagen til duell på direkten inne fra NHOs årskonferanse.

Det ble ingen spøk for Hagen, men samfunnsøkonomen Stoltenberg storkoste seg i rollen som lektor i sosialdemokrati. Konklusjonen etterpå var at Hagen var den eneste her i landet som kunne få Stoltenberg til å framstå som en anelse venstrevridd. Hagen fikk likevel siste ordet. Han ville fortsatt ikke betale formuesskatt. I en ny hilsen i DN gjentok Hagen tidligere i uka hvor dum han synes formuesskatten er, og hvis Stoltenberg forsøkte seg med at Hagen ikke ville bidra til fellesskapet, skulle han vedde på at han hadde betalt mer til statskassa enn Stoltenberg og samtlige statsråder til sammen. Jo da, Stoltenberg forsøkte seg med det i sitt svarbrev samme sted i går: Hagen er motstander av å betale skatter som lager bedre skoler, veier og eldreomsorg.

Nå kan vi bare vente på postkortet fra Davos, hvor Hagen denne uka har vært bekymret for klimaet sammen med verdenseliten i World Economic Forum. Kjære Jens, har du fått helt jernteppe, eller? Du koster meg en formue, din kjempesosialist. Hvis du ikke holder opp med det, blir jeg igjen i Sveits. Vennlig hilsen Stein Erik.

Akkurat nå er det børsuro og internasjonal finanskrise som koster Hagen skjorta, men han har nok verdier igjen til å fortsette å klage på skatten. Det har rikinger alltid gjort, og det vil de alltid gjøre. Det er derfor de stemmer på partier som kaller skatt for statlig ran. Stoltenberg vet det, og den eneste grunnen til at han gidder å brevveksle med en skattesyter er den enestående muligheten det gir ham til å framstille politikk i sjablonger som en kamp mellom det gode og det onde. Jens og Ap er «the good guys» som tenker på fellesskapet og velferd, Hagen tenker bare på seg selv.

Flere har sukket høyt over nivået på debatten mellom statsministeren og investoren, men hvis man klarer å leve med at ingen av dem viser til Bordieu, går brevvekslingen rett til kjernen av det blant andre Bill Clinton mener politikk handler om. På valgkamp for Hillary i Sør-Carolina denne uka sa Bill: «Det er egentlig bare to ting som teller i politikk. En; har folk det bedre nå enn da du tok over? Og to; kommer dine barn og barnebarn til å få en bedre framtid? Resten er bare stuff

Det er ikke tilfeldig at Bill Clinton drar fram alle kandidaters læresetning akkurat nå. Børsfallet siden nyttår har plutselig gjort økonomi til den amerikanske valgkampens avgjørende spørsmål, og det er særlig tre velgergrupper som bryr seg om den økonomiske utviklingen; de fattige, de rike og de midt imellom. Hvis du stiller de to spørsmålene til amerikanerne, er svaret et rungende nei. Nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stieglitz, skrev nylig i Vanity Fair at den skakkjørte økonomien var den verste arven etter George W. Bush, verre enn Irak, Guantánamo og angrepet på amerikanske borgerrettigheter. For første gang står en generasjon amerikanere i fare for ikke å øke levestandarden i forhold til sine foreldre. Deres barn vil fortsatt slite med ettervirkningene av Bush-økonomien.

Den faren er ikke overhengende i Norge, men Stieglitz høres ut som en norsk opposisjonspolitiker når han anklager Bush for å ha forsømt høyere utdanning, for å ha gjort USA enda mer avhengig av olje og gass og for å ha gjort for lite for klima. Hagen hevder hans kritikk av Stoltenberg-regjeringen handler om disse tingene, ikke bare om formuesskatt, slik Stoltenberg på tabloid vis har grepet fatt i.

Etter fire år med de rødgrønne vil Hagen insistere på at han personlig har fått det verre under østblokksosialistene – om han er blitt aldri så mye rikere. Hagen og mange andre næringslivstoppers problem når de melder seg på i samfunnsdebatten, er at de høres ut som de er sine egne lobbyister. Det koker alltid ned til dette ene som amerikanerne også har et godt uttrykk for: What’s in it for me?

Hvis Hagen i neste brev til statsministeren kunne la være å nevne ordet formuesskatt, ville det være et skritt i riktig retning. Men jeg tviler på at han er i stand til det. Det er som et tourettes syndrom. Han klarer ikke å la være. Det hjertet er fullt av, renner munnen over med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media