Har du en slik seddel i lommeboka? Da kan du bli flere hundre tusen kroner rikere

Kunster har inngravert fire britiske sedler. Hver av dem kan være verdt rundt en halv million norske kroner. 

KUNSTVERK: Ved siden av det gule klokketårnet har kunstner Graham Short inngravert et lite bilde av forfatter Jane Austen på fire sedler. Disse kan være verdifulle. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix
KUNSTVERK: Ved siden av det gule klokketårnet har kunstner Graham Short inngravert et lite bilde av forfatter Jane Austen på fire sedler. Disse kan være verdifulle. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du skal besøke England i nærmeste framtid, bør du ta en ekstra titt dersom du kommer i besittelse av en 5-pundseddel.

En kunstner ved navn Graham Short har nemlig inngravert et bittelite bilde av forfatter Jane Austen, sammen med et sitat fra samme kvinne.

Det er fire sedler som nå er tilbake i sirkulasjon etter at Short brukte to uker på hver av bildene. Kunstverket kan kun ses i et spesielt lys.

- Så fort jeg så de nye 5-pundseddelen tenkte jeg: «Ville det ikke vært fint om jeg kunne inngravere noe på den?» sier Short til Birmingham Mail.

Hedrer forfatter

Short er en av verdens mest anerkjente i sitt yrke, som består av å produsere kunst i miniatyr-format.

HAV-TEMA: Norges Bank presenterer nye sedler. De første kan havne i lommeboka di allerede i slutten av mai 2017. Video: NTB Scanpix / Norges Bank Vis mer

Han valgte å bruke Jane Austen fordi det neste år er 200 år siden forfatteren døde. Bildet hennes vil også pryde den nye britiske 10-pundseddelen.

Verdifullt

Short vet ikke hvor mye det nye verket hans vil være verdt, men forteller at noe liknende ble solgt for 50 000 pund (rundt 528 000 norske kroner).

Det er med andre ord verdt å se en ekstra gang om du har en 5-pundseddel i lommeboka.

- Jeg aner ikke hvor mye de vil være verdt dersom folk forsøker å selge dem, men tidligere arbeid har blitt solgt for mer enn 50 000 pund, sier Short, som håper eventuelle finnere vil legge sedlene ut til salgs på Ebay.

De nye sedlene har forøvrig møtt motstand. Da Bank of England bekreftet hva som er en del av de nye pengesedlene, begynte dyrevernere å rase. For bearbeidet dyrefett (talg) er nemlig en av ingrediensene som brukes til å lage 5-pundseddelen.