Har du et evnerikt barn?

- Han eller hun kan utvikle sosiale problemer om det ikke blir oppdaget, sier forsker. 

FÅR IKKE TILPASSET OPPLÆRING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier det er god grunn til å tro at evnerike barn ikke får den tilpassede opplæringen de har krav på i dag. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015
FÅR IKKE TILPASSET OPPLÆRING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier det er god grunn til å tro at evnerike barn ikke får den tilpassede opplæringen de har krav på i dag. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): De er ekstra urolige når de kjeder seg, de stiller ofte spesielle spørsmål, de tenker annerledes - ofte et skritt foran læreren, og de utfordrer oftere enn andre barn autoriteter.

Arne Søgaard kunne tidlig forstå at det var noe spesielt med dattera. Allerede da hun var tre år kunne hun forklare ganske kompliserte ting.

– Hun har et raskt hode. Vi har snakket samme språk fra hun var veldig ung, og hun forstod fort veldig mye helt av seg selv, sier Søgaard.

Da den nå tolv år gamle dattera begynte i førsteklasse på Gaupen barneskole i Ringsaker kommune, sa hun til faren at han måtte lage noen ekstraoppgaver til henne.

– Hun sa: Læreren sier at vi skal lære oss tallene opp til tjue. Kan ikke du sette opp noen regnestykker til meg i stedet, pappa, forteller faren.

Det gjorde faren, og jenta regnet kompliserte gangestykker som han laget til henne. Dattera fikk også fort ekstraoppgaver på skolen. Men kontaktlærer Hilde Krokengen så at jenta fortsatt kjedet seg, og at hun ikke kunne gi Søgaards datter de utfordringene hun trengte i klassen.

Ikke nok kompetanse

I dag reiser dattera til Arne Søgaard en gang annen hver uke en drøy mil til Brumunddal ungdomsskole for å ha matematikk. Men ikke alle evnerike barn i Norge får et like godt tilbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer