Har du et hjem til meg?

Det begynner å bli trangt for Obersten, Mjau og Laila på kattehjemmet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På kattehjemmet i Mosseveien i Oslo bor det i dag 70 katter som er forlatt eller vanskjøttet av eierne sine.

Dyrebeskyttelsen gjør sitt beste for å finne nye eiere og hjem til dem, men i sommer har det virkelig hopet seg opp.

- Det kommer alltid mange flere katter i feriene. Noen dumper kjæledyrene sine ut, mens andre blir plutselig allergiske. Litt på spøk kaller vi det ferieallergi, forteller bestyrer Kari Berdalen til Dagbladet.no.

Kattehjemmet har nå presset kapasiteten sin så mye de kan, men likevel er det så fullt at de ikke har anledning til å ta seg av alle de kattene de gjerne skulle ha hjulpet.

100 på venteliste

- I tillegg til de kattene vi har her nå, er det minst 100 som står på venteliste. Dette er katter som vi helst må få inn før vinteren. De eneste vi nå ikke avviser er drektige kattemødre, katter som har små barn og kattunger, forteller bestyreren.

Kattungene er det normalt ikke noe problem å finne et hjem til, men de voksne kattene kan bli boende på hjemmet i over ett år. De fleste har vært hjemløse en tid og føler en frustrasjon over å være innelåst så lenge, ifølge de frivillige hos dyrebeskyttelsen. Noen har tydelige tegn på mishandling.

Her kan du høre historiene til åtte katter som ønsker seg ett nytt hjem.

SØKER FAMILIE:  70 katter er klare for adopsjon hos Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus. Foto: Arna Vikanes Sørheim
SØKER FAMILIE: 70 katter er klare for adopsjon hos Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer

Tigergutt

Tigergutt har fått navnet sitt på grunn av den oransje fargen. Han ble funnet på Røa, og er faktisk merket. Ut fra merket kan det tyde på at han har tilknytning til Bergen, men det er ingen i Bergen som vedkjenner seg ham.

Han er en snill og grei gutt som går god sammen med de fleste av de andre kattene. Han har bare vært på kattehuset en uke, men har tilpasset seg veldig godt.

Janne Gro

Janne Gro bodde en stund i en stall. Hit kom hun ruslende en dag, og ble værende fordi hun fikk litt mat og kos. Hun fikk navnet sitt fordi hun ble hentet av ei jente som heter Janne. Men Janne var det allerede en annen katt som het, så da ble det Janne Gro. Janne Gro er ei veldig snill katt.

Laila

Laila er ei selvstendig katt som gikk ute på Nesodden i 7-8 år. Her fikk hun litt mat og ble sett etter av naboene, men naboene valgte å levere henne inn til dyrebeskyttelsen da hun fikk et kull med unger.

Hun er trolig minst ti år gammel, og blir beskrevet som utrolig snill. Men, hun er mer glad i mennesker enn i andre katter så hun trenger et hjem snart. Hun er veldig kontaktsøkende. Når hun først får oppmerksomhet gjør hun alt for å benytte seg av det. Barn og voksne mennesker er like herlige, synes Lailia.

Har du et hjem til meg?

Punk

Det eneste Punk har igjen fra sitt gamle liv er et halsbånd der det står Punk. Derfra har han fått navnet sitt. Punk ble funnet låst inne i et gammelt verksted. Det var tydelig at noen hadde låst ham inn med vilje, og ville at han skulle dø. Punk hadde vett til å skrike hjerteskjærende og høyt, og ble oppdaget av noen naboer som hørte skrikene.

I dag er Punk veldig leken og ikke av de roligste kattene. Han kan passe inn i alle hjem, gjerne i barnefamilier, men siden han er så leken er det kanskje greit at barna er minst en seks-sju år, mener bestyreren av kattehuset. Han trenger et sted hvor han kan bli litt aktivisert. Punk er ca 2 år gammel, og har vært på kattehjemmet siden februar. 

Boris Blaker

Boris Blaker er en veldig hengiven katt. Han er litt engstelig og beskytter seg selv ved å gjemme seg på faste plasser på kattehuset. Når Dagbladet.no var på besøk hadde han krøpet sammen inne i en liten hylle.

Boris er usikker på de andre kattene på huset og bør nok være en alenekatt. Men han er utrolig takknemlig overfor menneskene som gir ham kos. Det ideelle for Boris Blaker hadde vært et eldre par med god tid. 

Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus hjelper rundt 1000 dyr, og omplasserer mellom 400-500 katter i året.

Har du lyst til å adoptere en kattene over eller noen av de 70 andre hos Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus finner du informasjon på hjemmesiden deres.

MJAUS: Mjaus kan virke litt sjenert, men en stor kosebolle. Hun sitter alltid litt i bakgrunnen og kikker på menneskene i huset og lurer på om det er kos å få. Når man så setter seg ved siden av henne ruller hun seg umiddelbart over på ryggen og forlanger å bli kost på magen. Hun tasser gjerne etter deg på jakt etter mer kos. Mjaus er en sosial katt som kommer godt overens med de andre kattene.
CARMA: Er ei jente på ca ett år fra Rykkinn i Bærum. Hun ble født 15 mai i fjor av ei kattemor som var forlatt av eierne sine. Hun ble tatt godt vare på av folk i området. Til slutt tok de henne med til kattehuset. Carma har en søster, Camen, som også bor på kattehuset.
OBERSTEN: Oberseten er en skikkelig god’gutt. Han kan virke litt reservert, men han er veldig takknemlig hvis du tar deg fem minutter og setter deg ned med ham. Da maler han så det durer i veggene og storkoser seg. Han er en skjønnhet og en skikkelig fanggutt. I papirene fra veterinæren som undersøkte ham da han kom til kattehjemmet står det at han er ca fire år, men bestyreren Kari mener han minst må være en 7-8 år. Han kom til kattehjemmet i mai, etter å ha klart seg alene ute i minst ett kanskje to år.
GÅR FØRST: Kattungene går først. Kanskje ikke så rart når man ser disse nøstene?