Har du fått skoleplass?

Nå kan du ringe Samordna opptak og sjekke om du har kommet inn på høyere utdanning. Se poenggrensene som nettopp ble offentliggjort. Du kan også velge og vrake i ledige studieplasser!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Samordna opptaks hjemmeside finner du alt om årets opptak til høyere utdanning. Har du allerede søkt, har du i hele dag kunnet ringe 815 49 050 for å sjekke om du har fått studieønskene dine oppfylt. Samordna opptak opplyste i 10-tida at det er lett å slippe gjennom på den automatiske telefontjenesten.

Så lenge du har studiekompetanse, kan du velge og vrake i ledige studieplasser på restetorget, men vær kjapp - de mest populære studieplassene forsvinner først. Nedgangen i antall søkere har gjort at over halvparten av studietilbudene har ledige plasser.

Hvert år er det knallhard konkurranse om å bli studiet hvor det er vanskeligst å komme inn. Vanligvis er det lege- og journaliststudiene som troner lista. Klokka 12 ble poenggrensene offentliggjort på statistikksida til Samordna opptak. Der kan du sjekke hvor langt unna du var å slippe inn eller hvor god margin du har i forhold til dine framtidige klassekamerater.

Les mer om årets opptak til høyere utdanning:

Velg og vrak i ledige studieplasser

Læreryrket er Et oppsamlings-heat for folk som ikke har annet å satse på» mener Høyres Inge Lønning.

Flere får studieønsket oppfylt

 • 36.958 personer har fått tilbud om studieplass til høsten på det studiet de hadde som førsteønske. Dette er 71 prosent av alle kvalifiserte søkere.
 • I fjor var tallet 3 prosentpoeng lavere, opplyser Samordnet opptak.
 • 3.809 kvalifiserte søkere står helt uten skoleplass etter at hovedopptaket er unnagjort. I fjor sto 4.337 kvalifiserte søkere uten skoleplass på samme tid.
 • Totalt har 77.500 personer i år søkt gjennom Samordnet opptak. Dette er en økning på 2,3 prosent fra 2000. 55.743 av disse er kvalifisert for studiene de har søkt på.
 • 94 prosent av alle kvalifiserte søkere har fått tilbud om skoleplass i hovedopptaket.
 • Etter endt opptak i fjor sto 1.769 kvalifiserte søkere uten studietilbud.
 • På grunn av nye regler i år har nærmere 2.000 personer fått studieplass på grunn av yrkeserfaring (realkompetanse).
 • En del studier som har slitt med rekrutteringen de senere årene viser klar framgang i antall primærsøkere, det vil si personer som har denne studietypen som førstevalg.
 • Mens søkningen til sykepleierutdanning gikk ned med 4 prosent fra 1999 til 2000, har utdanningen i år en økning i antall søkere på 21,5 prosent.
 • Barnevernutdanning har en framgang i antall primærsøkere på 18,6 prosent fra i fjor, sosionomutdanning 11,2 prosent, førskolelærerutdanning 7 prosent og allmennlærerutdanning rundt 5 prosent.
 • Fotojournalistikkutdanningen, medisinstudiet og journalistutdanningen er blant studiene som har høyest antall søkere i forhold til antall plasser.

(NTB)

VENTER SPENT: Nina Gjerde Lea (18) (til venstre) og venninna Kristin Telnes (18) håper studieønskene deres går i oppfyllelse. Nina vil bli advokat og Kristin vil drive med medier eller PR. I dag får de svaret fra Samordna opptak.