ENDELIG SOL: Det er kanskje ikke helt badetemperaturer ennå, men ser du sola i dag bør du komme deg ut. I morgen kan alt være borte. Foto: Tor Robin Skaug / Dagbladet
ENDELIG SOL: Det er kanskje ikke helt badetemperaturer ennå, men ser du sola i dag bør du komme deg ut. I morgen kan alt være borte. Foto: Tor Robin Skaug / DagbladetVis mer

Har du finvær i dag? Kom deg ut!

I morgen kan det alt være borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du vurdere å bevege deg ut i solsteiken for å nyte en nærmest skyfri himmel, bør du gjøre det straks, for i morgen kan det alt være for sent. I hvert fall noen steder i landet.

Den kalde junimåneden virker fremmed for mange i dag når temperaturene har steget over 20 grader flere steder i landet.

Grill vs. paraply Bor du sør i vårt langstrakte land kan det lønne seg å nyte været mens du kan. For med varme temperaturer kommer ettermiddagsbygene. Meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt understreker likevel at dette hovedsakelig gjelder innlandet og at du nokså trygt kan la paraplyen stå hjemme i dag.

- Man må ut og nyte helga og det er bare å ta med seg grillen, sier han til Dagbladet.

Søndag derimot kan paraplyen være kjekkere å ha utpå ettermiddagen, og i starten av uka ser det ut som om det juniværet vi har blitt godt kjent med til nå, kommer tilbake.

- Mandag kommer et lite lavtrykk sør for oss og vi får skyer og regnvær i stort sett hele Sør-Norge. Jeg tipper temperaturene vil falle ned igjen til rundt 15 grader, sier Gislefoss.

Best i nord I nord er det derimot ikke grunn til hastverk. For selv om sola steker og vinden holder seg i ro i dag, ser det også lovende ut i både morgen og i starten av uka. 

- Det ser vel ut som om det blir stigende temperaturer og ganske brukbart, såpass brukbart at det blir ettermiddagsbyger, sier Sjur Wergeland, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø..

For når det blir fint vær, blir bakken varma opp av sola, varmen stiger og vi får ettermiddagsbyger. En liten bismak av finværet.

Det er også fortsatt litt regnbyger i Finnmark i dag, men de skal lette utover dagen, og hovedtrenden i nord er at temperaturen vil ligge rundt 20 flere steder i innlandet i de kommende dagene.

Vindstille på Vestlandet  På Vestlandet er det også finvær over hele fjøla, ifølge Anne Solveig Andersen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen.

- Det er noen lave tåkeskyer, som kan komme i morgen også, enkelte ettermiddagsbyger, men bortsett fra det er det fint, sier Andersen.

Det er også ganske lite vind. Bortsett fra sør på kysten ved Rogaland, hvor det er en liten kuling.

- Det ser ganske likt i morgen, men større sjanse for byger og enda mer ustabilt, legger hun til.

Til uka kan temperaturene falle litt, slik som i sør, og vi kan få litt mer skiftende vær. De høyeste temperaturene er absolutt nå i helgen skal vi tro meteorologen.

Ved kontoret i Oslo legger Kristian Gislefoss til at det i dag er akkurat 45 år siden Norge satte varmerekord med hele 35,6 grader. I dag kan vi kanskje komme opp i 25 noen steder, så 10 grader kaldere.

- Men vi har jo hatt en kjølig juni til nå, så vi får ta de gradene vi får, sier Gislefoss.