- Har du gjort det før, Fabian?

Dette krever Rødt-Moxnes svar på.

KREVER SVAR Rødt-leder og bystyrerepresentant i Oslo, Bjørnar Moxnes. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KREVER SVAR Rødt-leder og bystyrerepresentant i Oslo, Bjørnar Moxnes. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder av Rødt og bystyremedlem i Oslo, Bjørnar Moxnes, reagerer sterkt på at Oslo-ordfører Fabian Stang betalte en regning for en beisejobb på 42 000 kroner som Stang fikk på SMS.

- Ingen er så sløve. Når Fabian Stang har så lett omgang med lover og regler som det komme fram her, må han umiddelbart avklare om dette er første gang han har kjøpt svart arbeid eller ikke, sier Moxnes til Dagbladet.

Våken tilstand Moxnes er svært kritisk til Dagbladets avsløringer om at Oslo-ordfører Fabian Stang fikk utført håndverktjenester uten å følge regelverket da han i sommer fikk beiset hytta si på fjellet.

- Dette tilfellet er i seg selv alvorlig, men vi trenger også en umiddelbar avklaring på om det har skjedd før.

- Jeg krever svar på det første spørsmålet. Det var det første som dukket opp i hodet mitt da jeg leste om saken, sier Moxnes.

- Vi må legge til grunn av Fabian Stang gjorde dette i våken og bevisst tilstand. Om han har gjort det før eller ikke har mye å si på tilliten folk har til ham framover.

Moxnes er også klar på at norske myndigheter må slå ned på tilfellet.

- Det er naturlig at politiet opprettet en sak. Hvis de ikke gjør det, sender de et signal om at svart arbeid opp til 50 000 kroner er greit og at man ikke slår ned på det, sier Moxnes.

Betalt håndverkerens skatt Stang har, etter at saken ble kjent gjennom Dagbladets avsløring, gått offentlig ut og beklaget at han ikke sjekket hvorvidt håndverkeren var registrert som næringsdrivende, og at i fravær av dette ikke innbetalte forskuddsskatt og arbeidsgiveravgift. Stang sier han avtalte oppgjøret på 42 000 kroner via en SMS.

- Jeg skulle ønske jeg ikke hadde stolt på at dette var i orden, når jeg ser hva som er tilfelle, sier Oslos ordfører Fabian Stang (Høyre) til Dagbladet.

Ordføreren sier at han har varslet likningsmyndighetene etter at Dagbladet hadde vært i kontakt med ham om saken i går.

Stang har innsett at dersom personen som beiset hytta hans ikke skulle betale inn skatt innen 30. april neste år, så ville han ha gjort seg skyldig i brudd på regelverket.

- Jeg har i dag, for sikkerhets skyld, betalt skatten hans, i fall han ikke skulle betale den inn selv, sier Stang.

Nå vil ordføreren heller trekke skatt for arbeideren og sende lønns- og trekkoppgave, slik arbeidsgiveransvaret etter loven tilsier. Mannen som har utført arbeidet på ordførerhytta sier han hadde planer om å føre opp det han tjente på beisejobben på selvangivelsen.

Arbeidstilsynet sa at Stang kunnet risikert å ende opp med regninga dersom det skjedde en ulykke under arbeidet på hytta.