- Har du gjort det som står i tiltalen? - Nei

Den tiltalte 38-åringen svarte «nei» på spørsmål om han har gjort det som står i tiltalen.

FORSVARER 38-ÅRINGEN: Advokat John Christian Elden sammen med advokat Thomas Randby og advokatfullmektig Ida Andenæs. Foto: Nina Hansen
FORSVARER 38-ÅRINGEN: Advokat John Christian Elden sammen med advokat Thomas Randby og advokatfullmektig Ida Andenæs. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 09 i dag startet rettssaken mot den 38 år gamle mannen som er tiltalt for å ha bortført og drept 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne i august i fjor.

Aktors påstand er i utgangspunktet overføring til tvungent psykisk helsevern, og tiltalt ble derfor ikke stilt spørsmål om han erkjenner straffeskyld, men hvorvidt han har gjort det som står i tiltalen.

- Nei, svarte han.

Påtalemyndigheten mener i utgangspunktet at 38-åringen bør dømmes til tvungent psykisk helsevern da det er tvil om han tilregnelighet. Statsadvokaten tar i sin tiltalebeslutning uttrykkelig forbehold om at dette kan endre seg i løpet av rettssaken

Viste kart Aktor Nina Margoth Prebe startet med å legge fram et kart over åstedene. Kartet viser Østensjø Kanvas barnehage hvor politiet mener 16-åringen ble bortført 5. september i fjor. Det viser også en låve på Bryn hvor de mener Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept, og stedet på Kolbotn hvor hun ble funnet.

Prebe legger også fram bilder av barnehagen som viser hvor to sko, en ankelsokk og en telefon som tilhørte Sigrid ble funnet ved og i barnehagen på Østensjø.

Prebe forteller at Sigrids far, Tom Schjetne, klokka 00.50 natt til 5. august ringte politiet for å si at datteren ikke hadde kommet hjem til avtalt tid klokka 00.30. Sigrid hadde vært på besøk hos en venninne i området, og gikk til fots hjemover fra venninnen.

- Låven sentral Politiet mener Sigrid ble bortført fra barnehageområdet og fraktet i tiltaltes bil til en låve på Bryn i Oslo, hvor hun senere ble drept.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Aktor viser et bilde av innsiden av låven de mener tiltalte disponerte da Sigrid Giskegjerdet Schjetne forsvant. Det er mye uorden i bygget, men det kan skimtes en campingvogn lengre inn. PÅ et annet bilde ser man campingvognen tidligere. - Vi mener vi kan føre bevis for at Sigrid befant seg i denne campingvognen og ble utsatt for gjentatt, stump vold.

- Låven er meget sentral, sier Prebe.

- Nøyaktig hvor lenge Sigrid blir holdt eller oppbevart i låven har ikke etterforskningen kunnet gi svar på, sier hun.

Ifølge aktor er de sentrale spørsmålene i denne saken følgende:
1. Har tiltalte drept Sigird?
2. Gjorde han det med vilje eller var det et uhell?
3. Var han tilregnelig da han gjorde dette?