Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har du handlet i Sverige, bør du følge disse rådene

Etter listeriautbrudd i Sverige.

HARRYHANDEL: Etter listeriautbruddet i Sverige anbefaler Mattilsynet å følge deres retningslinjer for matvarer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HARRYHANDEL: Etter listeriautbruddet i Sverige anbefaler Mattilsynet å følge deres retningslinjer for matvarer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre personer har dødd etter et listeria-utbrudd i Sverige. Så langt har ikke myndighetene i Sverige klart å finne smittekilden, men den foreløpige teorien er at det dreier seg om et kjøttprodukt.

Bakterien listeria monocytogenes kan føre til sykdommen listeriose, som hovedsakelig rammer personer med nedsatt immunforsvar, samt gravide og deres fostre.

Mattilsynet anbefaler nå at de som har handlet i Sverige, følger rådene til sine kolleger i Livsmedelsverket.

Les rådene fra Livsmedelsverket her.

- Er man bekymret, kan man varme maten til over 70 grader. Bakterien dør nemlig ved denne temperaturen, sier Catherine Svindland til Dagbladet.

Risikoprodukter Livsmedelverket opplyser på sine nettsider at det er ekstra viktig at gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar unngår produkter som kan inneholde listeria.

Risikoproduktene er produkter som ikke blir varmebehandlet før vi spiser dem. Det gjelder pålegg som røkt og kokt skinke, spekeskinke, vakuumpakket røkelaks og gravlaks, kald ferdigmat, samt mugg- og kittoster. (Se fullstendig oversikt i faktaboksen til høyre.)

I motsetning til andre bakterier vokser bakterien godt ved kjøleskapstemperatur, men den vokser seg saktere desto kaldere det er. Det hjelper heller ikke å fryse matvarene, da bakterien overlever dette, også. Varmebehandling er det eneste alternativet.

 Listeria er en forholdsvis vanlig bakterie som vi omgir oss med til vanlig.

Muligens kjøttprodukt - Matprodusentene etterstreber å ikke ha listeria i sine produkter. Vi ser likevel noen ganger at de får det i produksjonslokalet og at det havner i produktet, sier Svindland.

Inkubasjonstiden kan være lang. Det tar vanligvis noen dager til tre uker før sykdommen bryter ut, men i sjeldne tilfeller kan det ta tre måneder. Dette kan gjøre det vanskelig å finne smittekilden.

LISTERIA:  Slik ser listeriabakterien ut. Det er listeria monocytogenes som er den sykdomsfremkallende varianten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
LISTERIA: Slik ser listeriabakterien ut. Det er listeria monocytogenes som er den sykdomsfremkallende varianten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

To av de som har blitt smittet av listeriabakterien i Sverige har ført matdagbok over alt de har spist. Fellesnevneren var kjøttprodukter.

- De var sikre på at de ikke hadde spist røkt laks eller gravlaks, som er matvarene vi oftest finner listeriabakterien. De hadde imidlertid spist kjøttprodukter, sier Rosengren.

Listeriatilfellene har blitt rapportert inn fra hele Sverige, noe som gjør at man mistenker at det dreier seg om en stor leverandør. Matvareprodusenten HKScan trakk nylig tilbake flere typer pålegg som viste seg å inneholde listeria.

Annen bakteriestamme Men det har vist seg at disse bakteriene ikke tilhører ikke samme bakteriestamme som bakteriene som står bak utbruddet.

I samarbeid med Mattilsynet tok HKScan et hundretalls prøver i sine lokaler, og de viste at det var listeria flere steder. De ble derfor tvunget til å stenge ned deler av anlegget i Kristianstad.

- Vi har demontert den delen av anlegget helt ned til hver eneste skrue og mutter, og vi har kokt og desifinsert delene. Vi har stoppet all produksjon inntil videre, sier Annelie Lundell, som er kvalitetsdirektør i HKScan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!