Har du handlet i Sverige, bør du følge disse rådene

Etter listeriautbrudd i Sverige.

HARRYHANDEL: Etter listeriautbruddet i Sverige anbefaler Mattilsynet å følge deres retningslinjer for matvarer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HARRYHANDEL: Etter listeriautbruddet i Sverige anbefaler Mattilsynet å følge deres retningslinjer for matvarer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre personer har dødd etter et listeria-utbrudd i Sverige. Så langt har ikke myndighetene i Sverige klart å finne smittekilden, men den foreløpige teorien er at det dreier seg om et kjøttprodukt.

Bakterien listeria monocytogenes kan føre til sykdommen listeriose, som hovedsakelig rammer personer med nedsatt immunforsvar, samt gravide og deres fostre.

Mattilsynet anbefaler nå at de som har handlet i Sverige, følger rådene til sine kolleger i Livsmedelsverket. Les rådene fra Livsmedelsverket her.

- Er man bekymret, kan man varme maten til over 70 grader. Bakterien dør nemlig ved denne temperaturen, sier Catherine Svindland til Dagbladet.

Risikoprodukter Livsmedelverket opplyser på sine nettsider at det er ekstra viktig at gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar unngår produkter som kan inneholde listeria.

Risikoproduktene er produkter som ikke blir varmebehandlet før vi spiser dem. Det gjelder pålegg som røkt og kokt skinke, spekeskinke, vakuumpakket røkelaks og gravlaks, kald ferdigmat, samt mugg- og kittoster. (Se fullstendig oversikt i faktaboksen til høyre.)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer