Har du hørt om svensken som ikke ville jobbe i Norge?

Mistet arbeidsledighetstrygd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 52 år gammel mann fra Sunne i Sverige skapte rettshistorie i hjemlandet da han takket nei til en jobb i Norge.

Mannen var arbeidsledig og via arbeidsformidlingen ble han tilbudt et tidsbegrenset arbeid som snekker i Norge. Han fikk fire dager på å gjøre seg klar for jobben.

Men mannen takket nei fordi han mente at ukependlingen ville føre til at han ikke kunne ta seg av sine tre barn like godt som før. Dessuten var han usikker på skattereglene og hva en jobb over grensen innebar om han ble syk, skriver Expressen.


Arbeidsformidlingen svarte med å redusere arbeidsledighetstrygden med 25 prosent.

52-åringen klagde på vedtaket og saken har gått sin gang i det svenske rettssystemet. I dag falt dommen i regerinsgrätten, som tilsvarer norsk Høyesterett.

«N. N. er virksom i byggebransjen og hans bosted ligger ikke så altfor langt fra Norge. Mange svensker jobber i Norge», står det i dommen, som dermed ikke gir mannen medhold.

- Retten mener arbeidsvilkårene i Norge er tilstrekkelig likt slik vi har det i Sverige. Det er overraskende, sier Fredrik Gustafsson, den arbeidsledige mannens advokat.

Dommen innebærer i prisnippet at arbeidsløse må takke ja til jobb i Norge - hvis ikke risikerer de å få mindre i arbeidsledighetstrygd, skriver den svenske avisa.

SKAPER PRESIDENS: Dagens dom vil trolig få praktiske konsekvenser for andre svensker også. Foto: SCANPIX
SKAPER PRESIDENS: Dagens dom vil trolig få praktiske konsekvenser for andre svensker også. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hva dette får av praktiske konsekvenser er vanskelig å si. Men det her helt klart at dommen vil få en eller annen form for presidens, sier advokaten.

Sunne ligger rundt tjue mil unna Oslo, det kommer imidlertid ikke fram hvor i Norge mannen fikk arbeid.

Har du hørt om svensken som ikke ville jobbe i Norge?