Har du ikke lyst til å drepe Breivik?

Med venners hjelp reddet Kamzy livet på Utøya den 22. juli. Les hennes dagbok fra dag 8 i retten.

- JEG HAR FØLELSER OG FORNUFT: Kamzy Gunaratnam Khamshajiny er AUF-politiker og overlevde massakren på Utøya 22. Juli 2011. Hun skriver dagbok fra rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- JEG HAR FØLELSER OG FORNUFT: Kamzy Gunaratnam Khamshajiny er AUF-politiker og overlevde massakren på Utøya 22. Juli 2011. Hun skriver dagbok fra rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dag 8:

Jeg har følelser, jeg har fornuft. Det er ikke alltid de samsvarer med hverandre, med det er vel ikke alltid meningen heller. For jeg får spørsmål: Blir du aldri sint? Blir du ikke frustrert? Har du ikke et indre hemmelig ønske om å bare spille samme mynt tilbake? Har du ikke lyst til å drepe Anders Behring Breivik?

Jeg husker i september. Rett etter valget. Etter mange hektiske og intense dager. Fullpakka timeplan og mange mennesker rundt meg. Det var ikke tid til å tenke nok på noen av mine omkomne venner. Men så ble det stille og jeg begynte å lete. Hvor er Håvard? Hvor er Isabel? Hvor er egentlig Mona, Anders, Thomas og alle de andre? De er faktisk borte. Helt borte. Og jeg kan aldri se dem igjen. De døde ikke av sykdom. De døde ikke i en ulykke. De ble drept av et menneske, som de ikke engang kjente.

Om jeg var sint? Forbanna? Ja, det var jeg. En liten periode i høst var jeg veldig sint. Jeg hørte en del på Rihanna's «Man down«. Jeg nynnet den ofte inni meg. Hørte på den hver morgen og hver kveld. Dersom jeg ikke fikk sove, hørte jeg på den om nettene også. Sangen brant i hodet mitt. Fortvilelsen og sinnet danner et bilde der jeg skyter ham ned. Samtidig vet både hodet og hjertet mitt at det er helt feil. For det er ikke det jeg ønsker. Det er ikke sånn jeg eller vi er.

I didn't mean to end his life
I know it wasn't right
I can't even sleep at night
Can't get it off my mind
I need to get out of sight
Before I end up behind bars

En ting er den aggresjonen jeg følte den gang for det jaget vi ble utsatt for. Jaget som dyr i skogen. «Det beste politiske målet» i følge gjerningsmannen. I disse dager når vitnene fra regjeringskvartalet entrer sal 250, tenker jeg også på dem.
Da tenker jeg at et resultat av det likhetsorienterte samfunnet vi har - er nettopp at et terrorangrep som vil ramme den politiske eliten nødvendigvis også vil ramme alle. På tvers av så mange samfunnslag. Fra vitneboksen hører vi vanlige nordmenn i alskens jobber - fra vaktmannskap i regjeringskvartalet, til byråkrater til sommervikarer med jobb i området rundt regjeringskvartalet - uten politiske maktposisjoner, som forteller sine historier. Folk som var der de var fordi de gjorde jobben sin, på en helt vanlig fredag.   Alle disse menneskene, fra toppstillinger i departementet, til brannfolk og politi, til resepsjonsansatte og vaktmestere representerer et utsnitt av arbeidslivet i Norge, og på sett og vis reflekterer hvor kort avstanden er mellom ulike samfunnslag i dette landet. Hvis du vil ramme maktens sentrum vil du nødvendigvis ramme alle.

Disse menneskene som ble angrepet i regjeringskvartalet har mistet kolleger, fått store og små skader, og deres arbeidssted vil aldri bli som før. Men de viser respekt og slutter opp om rettsstaten ved å stille opp i sal 250 for å berette sine historier. De er en del av blomsterhavet, og de er også barn av regnbuen. Vi er alle påvirket på mange måter, og mange har nok vært sinte. Men så kommer man til et punkt der både følelsene og fornuften forteller deg at: Det viktigste, tross alt, er at dette ikke gjentar seg.

Så, ja - jeg kan fortsatt høre på «Man down». Kanskje dagdrømmer jeg at jeg skyter ned Anders Behring Breivik. Men jeg vet også at det aldri vil skje. Jeg er ikke som ham. Ikke kynisk nok. Svak nok. Egoistisk nok. Jeg er ingen «lone wolf».. Jeg møter ham med min stemme. Min stemme er mitt våpen. Jeg møter hat med kjærlighet.

Kamzy

• Les mer om Kamzy