LEDIGE PLASSER: På Høgskolen i Oslo er det ledige studieplasser på fire ingeniørstudier og på "Arkiv og dokumentbehandling.  Ifølge seniorrådgiver i Samordna opptak kan flere studier bli tilgjengelige på Restetorget om mange av de som allerede har fått tilbud takker nei. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
LEDIGE PLASSER: På Høgskolen i Oslo er det ledige studieplasser på fire ingeniørstudier og på "Arkiv og dokumentbehandling. Ifølge seniorrådgiver i Samordna opptak kan flere studier bli tilgjengelige på Restetorget om mange av de som allerede har fått tilbud takker nei. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

Har du ikke studieplass til høsten ennå?

Det er ikke for seint. På restetorget ligger 2560 studieplasser og venter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Her kan du sjekke de ledige studieplassene.

Det er ikke for sent å søke studieplass til høsten. Klokka ni i dag åpnet Restetorget hos Samordna opptak med 2650 ledige studieplasser.Om du er heldig ligger drømmestudiet ditt og venter. Kom du ikke inn på det studiet du ønsket i hovedopptaket, eller glemte du å søke innen fristen i vår? Da er det ikke for sent å prøve igjen nå.

Det foregår etter «førstemann-til-mølla prinsippet» og etternølere har omkring 2650 ledige plasser å velge mellom fordelt på 429 ulike studier over hele landet.

Alle kan søke
- Restetorget er en oversikt over ledige studieplasser der det ikke er flere kvalifiserte søkere på ventelistene. Alle kan søke,men man må ha generell studiekompetanse og oppfylle opptakskravene til studiene, sier seniorrådgiver i Samordna opptak, Henrik R. Christie.

Sjansen er stor for at du kan finne et interessant studium på Restetorget, enten du ikke har søkt eller ikke har fått studieplassen du ønsket deg. Har du generell studiekompetanse, kan du fortsatt søke på studier som for eksempel grunnskolelærerutdanning, musikk, språk, historie, statsvitenskap, ulike ingeniørutdanninger, teologi, informatikk, litteratur og statsvitenskap.

Bare husk at når du takker ja til et tilbud på Restetorget, mister du automatisk eventuelt tidligere tilbud om studieplass.

«Førstemann-til-mølla»
- Det er «førstemann-til-mølla prinsippet» som gjelder. Restetorget oppdateres hver halvtime og søkerne får tilbud fortløpende. Når plassene på et studium er fylt opp forsvinner studiet fra Restetorget. Derfor gjelder det å være tidlig ute, sier Christie.

Restetorget er ifølge Christie som regel åpent til begynnelsen av september, men da begynner det å minske i valgmulighetene.

TEOLOGI OG KRISTENDOM:  Ved Universitetet i Oslo er de aller fleste studiene fulle. På Restetorget er det bare ledige plasser på Teologi og Kristendomsstudiet.  
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TEOLOGI OG KRISTENDOM: Ved Universitetet i Oslo er de aller fleste studiene fulle. På Restetorget er det bare ledige plasser på Teologi og Kristendomsstudiet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Det er størst utvalg med en gang det åpner, og det kan også komme nye studier inn på Restetorget om mange med tilbud fra hovedopptaket takker nei til plassen sin. Hovedopptaket har svarfrist 26. juli, og da er det godt mulig at det blir lagt ut flere plasser, sier han.

«MinID» viktig for å kunne søke
Tidligere år har det vært slik at man måtte melde seg direkte til lærestedet hvis man ønsket å gå på noen av plassene på Restetorget, men nå skal alt gjøres på nett.

- Nå må man søke gjennom den allerede eksisterende nettsøknaden sin, eller opprette en ny søknad på nett om man ikke har søkt tidligere i år. Da er det veldig viktig at man logger seg inn med «MinID». Kodene til MinID kan du finne nederst på selvangivelsen din, eller du kan bestille nye fra skatteetaten, sier han.

Flest ledig utenfor de store byene
- Generelt er det flest ledige plasser på studiestedene som er utenfor de store byene, men om man er interessert i å studere og villig til å bevege seg er Restetorget en god mulighet til å finne seg et bra studium, sier Christie.

Flere studenter ble overrasket da hovedopptaket ble offentliggjort allerede lørdag 17 juli i år.

- Vi legger ut opptaket så fort vi kan, slik har det vært tidligere år også. Alle skal ha fått tilbudet sitt innen 20. juli, og vi vil gjerne at de skal vite om det så fort som mulig slik at de har tid til å bestemme seg. Det er bra for alle, sier Christie.

Om du er heldig kan du kanskje finne drømmestudiet ditt på Restetorget i dag, men husk å vær tidlig ute for de mest populære studiene forsvinner først.

UNIVERSITETET I STAVANGER Her er det ledige plasser på blant annet kunsthistorie, kjemi og miljø og Nordisk språk og litteratur. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
UNIVERSITETET I STAVANGER Her er det ledige plasser på blant annet kunsthistorie, kjemi og miljø og Nordisk språk og litteratur. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

- På Restetorget er det mange forskjellige muligheter over hele Norge for de som ønsker å studere. Det er en fin måte å finne et studie på, legger han til.