- UTRYGG: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (t.h) mener brukere av Iphone, Blackberry eller Gmail er utrygge. Her viser Assange fram noe på mobiltelefonen sin til Pratap Chatterjee ved Bureau of Investigative Journalism. Foto: Reuters/Luke MacGregor/Scanpix
- UTRYGG: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (t.h) mener brukere av Iphone, Blackberry eller Gmail er utrygge. Her viser Assange fram noe på mobiltelefonen sin til Pratap Chatterjee ved Bureau of Investigative Journalism. Foto: Reuters/Luke MacGregor/ScanpixVis mer

- Har du Iphone, Blackberry eller Gmail, er du utrygg

Julian Assange advarer mot overvåkningsindustrien og lekker 300 hemmelige dokumenter for å avsløre bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Wikileaks har nå publisert nærmere 300 interne dokumenter som skal belyse hvordan selskapene i overvåkningsbransjen opererer.

Blant dokumentene skal være en brukermanual skrevet av det franske selskapet Amesys spesielt for Mohammar Kadhafi, til bruk mot libyere både i og utenfor Libya. Et annet dokument viser en liste over personer som har vært utsatt for cyberovervåkning, blant dem er flere personer bosatt i Storbritannia og USA.

- Dere er utrygge Myndigheter og totalitære regimer har nå innsyn i alt fra  borgeres epost, hvilke nettsider de besøker, hvilke søkeord de bruker, til og med automatisk lagring av hele nasjoners Skype-samtaler for eventuell fremtidig bruk, ifølge Wikileaks.

- Hvis dere har en iPhone, en Blackberry, Windows-telefon eller bruker Gmail er dere alle utrygge («screwed»), sa Julian Assange på en pressekonferanse i dag.

- Den grunnleggende internettstrukturen har blitt angrepet og er ikke trygg lenger. Ingen nettbank er trygg. Det er dette vi arbeider med nå, sa Assange med henvisning til den nye Wikileaks-plattformen som er under utvikling.

Han mener at cybersamfunnet allerede har utviklet seg til en «global, totalitær overvåkningsstat.»

- Vi kan ikke fikse dette kun ved hjelp av lovgivning. Vi trenger utvikling av teknologisk overvåkningsbeskyttelse.

- Stasi hadde ønsket dette Wikileaks har i lengre tid samarbeidet med eksperter og journalister for å avsløre hvordan overvåkningsbransjen opererer, og det var fruktene av dette samarbeidet som ble offentliggjort i dag.

- Dette er akkurat hva Stasi hadde ønsket de kunne bygget. Disse programmene har allerede blitt solgt til Libya, Syria, Tunisia og Egypt, hvor informasjonen har blitt brukt til å jakte ned og drepe motstandere, sa Jacob Appelbaum, sikkerhetsekspert og Wikileaks-samarbeidspartner.

Han hevder de nå har troverdig informasjon om rundt 10 land, men at flere vil komme på grunn av den arabiske våren.

- Ett firma brukte bildet av en forhørsstol i metall i en presentasjon av et passordbeskyttelsesprogram. Ideen bak var at det overordnede superpassordet kunne slås ut av brukeren, noe som vakte latter blant de potensielle kjøperne på konferansen, sa Eric King fra Privacy International, en annen av Assanges partnere under pressekonferansen.

Wikileaks og The Bureau of Investigative Journalism har i dag begge oppdaterte saker og dokumenter om denne saken. 

Assanges nye prosjekt blir lansert samtidig som han kjemper mot å bli utlevert til Sverige, der han skal avhøres om påståtte seksuelle overgrep mot to kvinner.
Assange har anket en rettskjennelse om utlevering og saken hans skal opp i retten på nytt 5. desember.

OVERVÅKET: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sjekker mobiltelefonen under en pressekonferanse i London i dag. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix
OVERVÅKET: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sjekker mobiltelefonen under en pressekonferanse i London i dag. Foto: AFP/Leon Neal/Scanpix Vis mer