Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsliv i Japan

Har du jobbet for mye, kan du ta fri mandag formiddag

Japanske myndigheter ber bedrifter la ansatte komme seint på mandager, i et forsøk på å forbedre arbeideres liv.

VIL BEDRE ARBEIDSFORHOLDENE: Japanske ansatte får gå tidlig en fredag ettermiddag i 2017, i et forsøk på å bedre arbeidernes liv. Nå prøver Japan også å la arbeidere komme seint på mandager. Foto: AFP
VIL BEDRE ARBEIDSFORHOLDENE: Japanske ansatte får gå tidlig en fredag ettermiddag i 2017, i et forsøk på å bedre arbeidernes liv. Nå prøver Japan også å la arbeidere komme seint på mandager. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det japanske økonomi-, handels- og industridepartementet mener såkalte «Shining Mondays», kan gi ansatte mulighet til å sove lenger i starten av ei arbeidsuke.

Mandagene er del av en større kampanje for å gjøre noe med de lange arbeidsdagene som kreves av mange japanere. Det hører likevel med til historien at liknende forsøk tidligere har fungert dårlig, ifølge The Guardian.

Ideen kommer som følge av det som i februar 2017 ifølge The Telegraph ble introdusert som «Premium Fridays», der bedrifter oppfordres til å la de ansatte gå tidlig på fredager.

Prøveordning

Ordningen skal tillate at ansatte kan gå tidlig den siste fredagen i måneden, og komme seint påfølgende mandag.

Departementet selv forsøkte ordningen med sine egne ansatte forrige mandag, ifølge The Guardian. De lot nærmere en tredel av staben komme på jobb først etter lunsj.

Det ser imidlertid ikke ut til å ha gått like bra med fredagsordningen. Ett år etter ordningen ble innført, viste en undersøkelse at bare 11,2 prosent av de ansatte hadde gått tidlig den aktuelle dagen.

Bedriftene mente da det var for mye å gjøre på slutten av måneden til å gi de ansatte ekstra fri.

TREKKER SEG: Tadashi Ishii trekker seg som administrerende direktør i Dentsu Inc, Japans største reklamebyrå, etter at en av hans ansatte tok sitt eget liv som et resultat av at vedkommende var overarbeidet. Video: Reuters Vis mer

Flere dør

Arbeidslivet i Japan har vært krevende for mange. I 2013 døde en 31 år gammel kvinnelig journalist, som følge av å ha jobbet for mye.

Saken ble ikke kjent før i fjor høst, men dødsfallet skjedde tre dager etter valget i Japan sommeren 2013. I forbindelse med valgdekningen hadde Miwa Sado jobbet 159 timer overtid på én måned, og hatt to dager fri.

I 2015 tok 24 år gamle Matsuri Takahashi livet sitt, etter å ha jobbet mer enn 100 timer overtid i månedene før hun døde.

Dødsfall som følge av stress på arbeidsplassen har dessuten vært et økende problem i landet. Fenomenet blir kalt «karoshi».

En vanlig arbeidsuke i Japan ligger et sted mellom 60 og 90 timer. Til sammenlikning har vi i Norge 37,5 timers arbeidsuke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!