Har du krav på penger?

Forsikringsselskapene skylder uførepensjonister 500 millioner kroner. Advokat svarer deg om dine rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les svarene nederst i saken!

(Dagbladet.no:) Dagbladet.no brakte i dag nyheten om at forsikringsbransjen har gått på et sviende nederlag i Høyesterett.

Forsikringsselskapene har ikke informert godt nok om en klausul de har brukt for å nekte norske uførepensjonister utbetaling.

Derfor må selskapene nå gjenoppta gamle saker i hopetall. Regninga er ventet å bli på rundt en halv milliard kroner.

- Jeg vil vel si at jeg er glad vi endelig har fått en avklaring nå etter mer enn fem år. Dette er et spørsmål som jeg har jobbet lenge med og jeg er glad vi til slutt fikk medhold. Dette var jammen på tide. Høyesteretts dom er krystallklar og godt begrunnet. Jeg er kjempeglad på alle mine klienters vegne, sier advokat Jane Ytreøy Grøndalen i advokatfirmaet Norman & co.

De fleste store forsikringsselskaper har operert med en klausul som sier at forsikringen bortfaller hvis man blir syk og faller ut av jobb i løpet av de to første årene i avtaleperioden. Dette hvis sykdommen kan relateres til plager den ansatte tidligere har slitt med.

Tvisten har stått om denne helseklausulen må tas inn i selve forsikringsbeviset, dersom den skal kunne gjøres gjeldende.

Nå har Høyesterett slått fast at en slik begrensende klausul må fremheves i forsikringsbeviset. Derfor må forsikringsselskapene nå belage seg på å punge ut.

SVARER DEG: Har du fått avslag hos et forsikringsselskap angående uføreforsikring? Send inn ditt spørsmål til advokat Jane Ytreøy Grøndalen. Hun svarer leserne torsdag kl. 11. Foto: Asle Hansen
SVARER DEG: Har du fått avslag hos et forsikringsselskap angående uføreforsikring? Send inn ditt spørsmål til advokat Jane Ytreøy Grøndalen. Hun svarer leserne torsdag kl. 11. Foto: Asle Hansen Vis mer

- Høyesterett fastslår at selskapene har gjort en feilvurdering når de ikke har inntatt dette i beviset. Nå må de ta konsekvensen av dette og utbetale, sier Grøndalen.

Hun sier dette er en problemstilling med et betydelig omfang som omfatter mange uføre og mange forskjellige forsikringstyper.

- Denne saken berører derfor de fleste som har hatt en uføreforsikring gjennom arbeidsgiver eller fagforening, sier Grøndalen.

Send inn dine spørsmål til advokat Jane Ytreøy Grøndalen. Hun svarer deg i nettmøte torsdag klokka 11.

- Jeg forventer nå at selskapene på eget initiativ snarest går gjennom gamle saker og foretar utbetalinger - og at de ikke påberoper seg foreldelse, eller kommer med andre mer eller mindre kreative begrunnelser for å unngå utbetaling i disse sakene.

- Til de som tidligere har fått avslag med den begrunnelse at de er blitt uføre i løpet av toårsperioden vil jeg anbefale at de kontaktet forsikringsselskapet og forhører seg om dommen har noen betydning for deres sak. Selskapene har nemlig fortsatt å avslå saker uten å nevne at dette er et omstridt spørsmål, og det mener jeg er høyst uredelig.

Har du krav på penger?
VANT MOT GJENSIDIGE: Rudolf Albin Olaussen (70) vant i Høyesterett, en dom som kan bli dyr for flere forsikringsselskap.