Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har du lyst til å varme opp huset ditt med fossil gass?

Regjeringen med omstridt høringsnotat.

INNSTILLING FRA DE RØDGRØNNE: Forslaget luftes i et notat fra Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa, som presiserer at verken hun eller rejeringnen har tatt standpunkt i saken. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
INNSTILLING FRA DE RØDGRØNNE: Forslaget luftes i et notat fra Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa, som presiserer at verken hun eller rejeringnen har tatt standpunkt i saken. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart kan du varme opp huset ditt med fossil gass, hvis et av forslagene i et ferskt høringsnotat fra Kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) får støtte.

I notatet med det fengende navnet «Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven», beskrives fossil gass fra sokkelen som «naturgass» og foreslås tillatt ved hjelp av en unntaksbestemmelse (se faktaboks).

Rødgrønt forslag
- Intensjonen med forslaget vårt er å skjerpe kravene og å redusere klimautslippene fra bygninger i Norge, sier Kleppa til Dagbladet.

- Hvorfor foreslås det å åpne for bruk av gass til oppvarming?

- Dette er ikke regjeringens forslag til ny forskrift, men vi ønsker et bredt grunnlag for å få mange innspill, sier Kleppa.

- Hvem har foreslått punktet om å åpne for bruk av gass til oppvarming av bolighus?

- Notat er en innstilling fra ulike departementer og de fra tre partiene i regjeringen enkeltvis, sier Kleppa.

- Svekker klimapolitikken
Dokumentet foreslår to alternative innstramninger til oppvarming av bygg i Norge, der elektrisitet og fossile brensler fases ut eller reduseres kraftig.

Miljøorganisasjonen Zero og Venstre mener Norges klimamål blir vanskeligere å nå ved at forslaget åpner for bruk av fossil gass fra sokkelen.

- Vi skal ikke slutte med oljefyring for å erstatte det med gass. Forslaget åpner for utvidet bruk av fossile brensler på land i Norge og svekker klimapolitikken og bryter med klimaforliket, sier nestleder i Venstre Ola Elvestuen til Dagbladet.

Til daglig leder Elvestuen plan- og bygningskomitéen i Oslo. Han vil unngå en utvikling der flere nærings- eller bolighusbyggere med loven i hånd kan droppe fornybar energi til fordel for fossilt brensel.

- Dette høres ut som et forslag fra gasslobbyen, mener nestlederen i Venstre.

Stenger for fornybart
Rådgiver i Zero Unni Berge mener forslaget er et steg tilbake, dersom gass blir tillatt brukt til oppvarming.

SLIK VIL MILJØBEVEGELSEN HA DET: Et hus i Tyskland med solceller for å varme opp og produsere strøm. Paneler kan også varme opp vann store deler av sommerhalvåret. Foto: EPA/WOLFRAM STEINBERG
SLIK VIL MILJØBEVEGELSEN HA DET: Et hus i Tyskland med solceller for å varme opp og produsere strøm. Paneler kan også varme opp vann store deler av sommerhalvåret. Foto: EPA/WOLFRAM STEINBERG Vis mer

- Erfaring tilsier at der infrastruktur for gass etableres, blir det nesten umulig å etablere gode ordninger for fornybar energi. De stenges i praksis ute, sier Berge til Dagbladet.

- Fossil oppvarming står for utslipp av rundt tre millioner tonn CO2 i året. Vi har teknologi for å fjerne alt, gjennom varmepumper, bioenergi, fjernvarme og solfangere.

Elvestuen mener forslaget bryter med klimaforliket og ber miljøvernminister Erik Solheim komme på banen i saken. Kommunikasjonssjef Jon Berg i miljøverndepartementet skriver i sms til Dagbladet at saken håndteres av Kommunal- og regionaldepartementet og statsråd Kleppa.

- Det hjelper ikke å mene det rette, men utføre så dårlig håndverk at vi mister fokuset på klimanøytrale varmekilder til hus, sier  Elvestuen.

Vil ikke bryte klimaforliket
Kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) understreker over for Dagbladet at hun ikke vil bryte med avtalene gjort i klimaforliket.

- Det er uaktuelt for regjeringen å sende fra seg et forslag som bryter med klimaforliket, tvert i mot. Forslaget er at naturgass skal kunne erstatte bruk av mer forurensende kilder, som oljefyring. Det står flere steder, sier statsråden til Dagbladet.

Ifølge departementets eget notat er fossil gass langt fra løsningen på norske klimakutt:

«Sammenlignet med olje vil forbrenning av naturgass ha noe lavere utslipp av NOx, marginalt utslipp av SO2 og ikke utslipp av partikler. Utslippet av klimagasser er imidlertid ikke vesentlig lavere enn for fossil olje.»

- BRYTER MED KLIMAPOLITIKKEN: Nestleder i Venstre Ola Elvestuen ber regjeringen droppe forslaget og krever at miljøvernminister Erik Solheim kommer på banen. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
- BRYTER MED KLIMAPOLITIKKEN: Nestleder i Venstre Ola Elvestuen ber regjeringen droppe forslaget og krever at miljøvernminister Erik Solheim kommer på banen. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX Vis mer

Ikke kriteria
I notatet argumenteres det for at fossil gass kan ha en miljøeffekt:

«Et gassrørledningsnett for innenlandsk bruk av naturgass som også dekker varmebehovet i bygninger, vil samlet sett kunne gi en god ressurs- og miljømessig løsning dersom det kan bidra til at gass vil erstatte mer forurensende energibærere.»

Men i forslaget til tekst som skal inn i lovteksten er ikke miljøgevinst, eller at fossil gass skal erstatte olje eller andre oppvarmingskilder lagt inn som et kriterium.

«Kommunen kan i områder der det er etablert eller etableres sammenhengende, stasjonær infrastruktur for distribusjon av gass gi helt eller delvis unntak fra kravene i nr. 1 og 2 om energiforsyning.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling