RISIKOFLEKK: At føflekken er høy, ujevn og har en uklar avgrensning mot resten av huden er blant indikatorene som gjør at du bør sjekke en føflekk nærmere. Dominique Conil / Scanpix
RISIKOFLEKK: At føflekken er høy, ujevn og har en uklar avgrensning mot resten av huden er blant indikatorene som gjør at du bør sjekke en føflekk nærmere. Dominique Conil / Scanpix Vis mer

Har du mer enn elleve føflekker på armen?

Da kan du ha femdoblet risiko for føflekkreft, ifølge en ny britisk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den britiske studien, publisert i British Journal of Dermatology, analyserte 3600 britiske tvillinger for å finne ut  i hvilken grad
antallet føflekker på forskjellige kroppsdeler ga en god indikator på hvor mange føflekker man har på kroppen totalt.

Har du over elleve føflekker på armen, har du sannsynligvis over 100 føflekker. Har du over syv føflekker på armen, har du sannsynligvis over 50 føflekker, skriver forskerne.

Folk med hvit hud har i gjennomsnitt rundt 30 føflekker.

At et stort antall føflekker øker risikoen for å utvikle føflekkreft er kjent fra før: Har man over 100 føflekker på hele kroppen, har man ifølge forskerne fem ganger så høy risiko som den øvrige befolkningen for å utvilke føflekkreft.

Ved å bruke armen som en lettvint indikator, mener forskerne at allmenpraktiserende leger lettere kan avgjøre hvilke pasienter som er i risikosonen for å utvikle føflekkreft, og dermed trenger tettere oppfølging.

- Disse funnene kan ha stor  betydning for primærhelsetjenesten, og lar allmenleger beregne antallet føflekker totalt på en enkel måte. Dermed kan flere pasienter i risikosonen identifiseres, sier en av forskerne, Simone Ribero, til The Telegraph.

- Nyttig indikator Hudlege Ingrid Roscher, som leder føflekkreft-kampanjen Euromelanoma i Norge, sier at resultatene er i tråd med tidligere forskning på feltet.

- Jeg kjenner ikke denne studien, men vet at dette er beskrevet før. En italiensk hudlege har tidligere slått fast at det å ha over 20 føflekker på en arm indikerer at man har over 150 føflekker på hele kroppen, sier Roscher.

- Vi vet at det å ha mange føflekker, over 150, gir en mye større risiko for føflekkreft enn de som har få føflekker, sier Roscher.

Hun tror studien kan være nyttig for å gjøre folk, og allmennleger, oppmerksomme på risiko for føflekkreft på en enkel måte.

- Jeg tror ikke allmennleger er så oppmerksomme på dette i dag. Men hvis de nå ser en arm med uvanlig mange føflekker, kan det være en indikator på at de bør sjekke nærmere, sier Roscher.

Marit Veierød, professor i medisinsk statistikk ved univeritetet i Oslo, har forsket på risikofaktorer for føflekkreft. I en studie fra 2010 fant hun ut at kvinner med mer enn syv asymetriske føflekker sammenlagt på begge på beina, med størrelse på over fem millimeter, hadde fem ganger høyere risiko for føflekkreft enn kvinner uten slike føflekker.

Skarp økning Føflekkreft har vært blant de kreftformene som har økt mest. I Norge er det registrert en åttedobling, og i Danmark en tidobling i løpet av de siste femti årene.

Ifølge Norsk helseinformatikk er medianalderen for diagnosen er 53 år, Rundt 20.000 personer i Norge er diagnostisert med føflekkreft.

- Det har vært en sterkt økende trend. Vi hadde en avflatning på hele nittitallet, men fra 2000 har vi sett en like sterk økning som før 1990, sier Trude Eid Robsahm, forsker ved kreftregisteret til Dagbladet.

Økningen de siste årene har særlig vært hos eldre menn, men det er sterk økning i forekomsten i alle aldre og i begge kjønn.

- Vi gjør noe i dette landet som ikke er bra. Vi tilskriver det soling, vi har generelt lys hud. Vi i har lite sol, så når sola stikker fram utnytter vi det lille vi har. Og så reiser vi mye, sier Robsahm.

- Den eldste aldersgruppa er mer og mer i sola. Mine besteforeldre var ikke på stranda på samme måte som dagens eldre er, sier Robsahm.

Selv om mange eldre diagnostiseres med føflekkreft, er kreftformen også blant de vanligste kreftformene hos yngre voksne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer