Har du planer om å søke?

NATO-motstandere og venstreradikale politikere, fagforeningsfolk og kulturarbeidere har i særlig grad vært utsatt for overvåking fra POT. Dagbladet har spurt et knippe (tidligere) raddiser om de har tenkt å søke om å få se mappa si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Tore Godal
Stortingsrepr. Ap

- Hvis POT har gjort jobben sin, har de også overvåket meg. Jeg både regner med og håper at jeg har en mappe, men jeg kommer ikke til å søke om å få innsyn i den. Jeg har mitt på det tørre, men for å finne ut hvem som går over streken, må POT også se nærmere på dem som kan tenkes å ha gjort det. Min kone (Gro Balas, red. anm.) er mer nysgjerrig enn meg angående mappa mi.

Gerd Liv Valla
Nestleder LO

- Jeg har ingen interesse av å få innsyn i mappa mi, og jeg vil ikke spekulere i det eventuelle innholdet. For en del folk som har lidd urett, er det en riktig ting å gjøre, men jeg regner ikke meg selv å tilhøre den kategorien.

Jan Otto Hauge
Redaktør
- Jeg kommer ikke til å søke om innsyn, det interesserer meg ikke hva de har på meg. Dette er historie. Dessuten ville jeg neppe fått innsyn på grunn av listesaken og den betingede dommen fra den gangen. Vi snakket om å få saken gjenopptatt for noen år siden, men slo ifra oss tanken.

Ola Metliaas
Sykehusdir.

- Det stemmer at jeg som Unge Venstre-leder deltok på møter i Øst-Tyskland og Sovjet, og da varslet jeg for øvrig alltid UD på forhånd. Men så seint som i 1987 ble jeg sikkerhetsklarert fra Forsvarets høyskole, så jeg regner ikke med at det fins noen mappe på meg.

Rolf Utgaard
Fagforeningsleder

- Nei, jeg har ikke vurdert å søke om innsyn foreløpig. Jeg var ikke spesielt sentral i AKP og RV på den tida heller.

Hanna Kvanmo
SV-pensjonist

- Jeg har ikke søkt og ikke har jeg tenkt å søke heller. Jeg har verdens beste samvittighet og er heller ikke nysgjerrig på hva som måtte stå skrevet om meg.

Nils Ole Oftebro
Skuespiller

- Jeg har ikke søkt ennå, men det kunne vært interessant å se om det finnes en mappe på meg. Jeg kan ikke se at jeg som politisk aktiv kan ha truet rikets sikkerhet, men det er jo de underligste ting POT har funnet interessante, så man kan jo aldri vite.

Edvard Hoem
Forfatter

- Jeg går ut ifra at jeg har en mappe, men jeg har ikke tenkt å søke om innsyn. Jeg vet positivt at jeg aldri har gjort noe galt, og dessuten gjelder det å se framover og ikke bakover.

Jon Michelet
Redaktør

- Ja, jeg har tenkt å søke. Både av journalistisk nysgjerrighet og fordi jeg fikk sparken fra min første journalistjobb på grunn av beskyldninger om at jeg var KGB-agent. Dessuten skulle jeg gjerne søkt på vegne av Klassekampen også, siden det står i Lund-rapporten at avisa ble overvåket i 16 år.

Lars Andreas Larssen
Skuespiller

- Jeg hadde ikke tenkt det for jeg føler meg så vanvittig uskyldig. I tillegg er jeg redd for å bli skuffet over det som står der, eller få dokumentert at jeg er totalt ubetydelig. Men samtidig er jeg jo nysgjerrig, så jeg vet ikke riktig.

Marianne Krogness
Skuespiller

- Det har jeg ikke tenkt på. Men det vil jo være innmari skuffende hvis det ikke står noe særlig der, eller mappa ikke eksisterer i det hele tatt. Så jeg vet ikke om jeg tør. Jeg må tenke litt på det.