Har du rubel - bruk den nå!

Russerne kastet seg tirsdag ut i den rene kjøpefesten. Oppskriften er å bruke mest mulig rubler eller veksle dem inn i dollar etter at regjeringen mandag valgte å devaluere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva-avisen Komsomolskaja Pravda kom tirsdag med en klar anbefaling til kjøpelystne russere, der oppskriften er å kvitte seg med mest mulig rubler.

- Men ikke veksle dem inn i dollar, fordi det vil bare svekke rubelen enda mer. Bruk i stedet så mange rubler du kan på mat og forbruksvarer. Og har du ikke rubler, så lån dem så raskt du bare kan, heter det i den populære avisen.

Og det haster. Forretningene er ikke i tvil om at matvareprisene vil gå opp om få dager.

- Disse fersknene koster i dag 20 rubler kiloet, men når nye forsyninger kommer vil prisen minst være 30 rubler, var budskapet fra en frukthandler i Moskva.

Jeltsin bør gå

Mandag valgte Russland og legge om den økonomiske politikken. President Boris Jeltsin møter stor motstand.

Jeltsin har is i magen, og fortsetter sin ferie til tross for nye krav fra opposisjonen om at han skal gå av.

- Presidenten fortsetter sin ferie, men holder seg oppdatert. Og som dere vet kan han når som helst komme til Kreml hvis det er nødvendig, uttaler en av hans talsmenn.

Kommunistene truer

Kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov krever Jeltsins avgang. Kravet vil bli reist i et krisemøte i nasjonalforsamlingen fredag. Jeltsin har nektet å møte til det ekstraordinære møtet i Statsdumaen.

- Vi vil kreve at Jeltsin må gå av. Presidenten er selv den viktigste årsaken til krisen i landet. Vi går inn for å etablere en ny regjering med dumaens godkjennelse, sier Ziuganov.

- Min konklusjon er helt klar: Alt råtner innenfra - alt er gått i stykker, sier en frustrert Ziuganov som igjen truer med massedemonstrasjoner for å tvinge fram presidentens avgang.

Jeltsins økonomiske rådgiver Aleksandr Livsjits gikk av tirsdag, i kjølvannet av vedtaket om de facto devaluering av rubelen. Livsjits er den eneste topprådgiver som mister jobben på grunn av det upopulære nye rubel-regimet, som analytikere mener vil gjøre importerte varer dyrer og legge ytterligere press på den sårbare russiske banksektoren.

Men ifølge nyhetsbyrået Interfax skal både statsminister Sergej Kirijenko og sjefen for nasjonalbanken, Sergej Dubinin, ha tilbudt seg å gå av. Dette ble imidlertid blankt avvist av president Jeltsin, ifølge informerte kilder i Kreml.

Skarp kritikk

Lav inflasjon og en stabil rubelkurs har vært Jeltsins to klare målsetninger de senere år, og han har lykkes - så langt.

Men da bunnen falt ut av aksjemarkedet og tilliten til rubelen begynte å svikte var det fritt fram for devaluering, selv om presidenten lengst mulig forsøkte å unngå en slik utvikling. Mandag var det ikke lenger mulig.

Avisene er skarpe i sin kritikk av Jeltsin og hans uttalelse så sent som fredag om at rubelen ikke ville bli devaluert. - Nå er det presidenten som er devaluert, het det på førstesiden i Russkij Telegraf tirsdag.

Millioner av russere husker hvordan sparepengene forsvant som dugg for solen under hyperinflasjonen på begynnelsen av 1990-tallet. Men til tross for slike dystre minner - de fleste reagerer med fatning selv om kjøpelysten er stor.

- Vi har ikke fått utbetalt lønn på flere måneder, og da er det lett å se hva vi kan kjøpe: Ingenting, sier en frustrert statstjenestemann i Magadan i Øst-Sibir.

Køene for å kjøpe dollar var lange i Moskva tirsdag.
- Bruk opp rublene mens de ennå er noe verdt, var slagordet i den russiske hovedstaden.

(NTB)