DEMONSTRASJONER: Både tilhengere og motstandere av en ny ekteskapslov demonstrerer foran høyesterett i Washington denne uka. Foto: AFP / NTB SCANPIX
DEMONSTRASJONER: Både tilhengere og motstandere av en ny ekteskapslov demonstrerer foran høyesterett i Washington denne uka. Foto: AFP / NTB SCANPIXVis mer

Har du sett denne på Facebook, og lurer på hva det betyr?

Amerikansk homofilikamp sprer seg i påska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste døgnet har millioner av brukere på sosiale medier som Facebook og Twitter sett det rosa =-tegnet på rød bakgrunn.

Det har selvfølgelig ingenting med påska å gjøre, og stammer fra USA, hvor det nå pågår en heftig kamp om homofiles rettigheter.

Høyesterett holder høringer om homofile bør ha rett til å gifte seg, og engasjementet er sterkt. Så sterkt at det virker som flere av dommernehelst vil unngå en historisk kjennelse.

Skuespillerstøtte Slikt fører naturligvis til kampanjer på sosiale medier, og mange har erstattet profilbildene sine med likhetslogoen. Andre legger ut bildet i sympati.

Logoen er en variant av merket til homseorganisasjonen Human Rights Campaign, som har mobilisert hardt i forbindelse med høringene i Høyesterett.

Det som virkelig fikk fart på spredningen av budskapet på sosiale medier var da «Star Trek»-skuespiller George Takei delte bildet. Han endret profilbildet sitt i går, og ba sine nettvenner om å gjøre det samme.

Den kjente bloggeren Perez Hilton har også kastet seg på bølgen:

- Tenk på den 65 år gamle lesbiske kvinnen som sitter på sykehuset med kvinnen hun har elsket i årtier, som bare har lyst til å gifte seg med henne før det er for seint, skriver han.

Flere guvernører og senatorer har også byttet profilbilde de siste dagene.

Kjennelse i juni Anthony Kennedy, som ofte har vært tungen på vektskålen i voteringer blant de ni dommerne i USAs høyeste rettsinstans, sa at retten «har kurs for ikke kartlagte juridiske farvann», skriver NTB.

Kennedy klager over mangel på samfunnsvitenskapelig materiale om ekteskap mellom mennesker av samme kjønn.

- Vi sitter med informasjon fra en periode på fem år, som vi må veie opp mot historikernes materiale fra 2000 år eller mer, sier han ifølge The Wall Street Journal.

Det er dårlig nytt for alle dem som håper på en endelig støtte til homoekteskap i USA. Meningsmålinger viser at de fleste amerikanere i prinsippet godtar at lesbiske og homofile får gifte seg - og president Barack Obama er blant dem som mener alle amerikanere bør ha rett til å inngå ekteskap med den de elsker, uavhengig av kjønn.

Først i slutten av juni er det ventet en kjennelse fra høyesterett. Da vil det blir klart om ekteskap mellom personer av samme kjønn kan bli utvidet til å gjelde hele landet.

Har du sett denne på Facebook, og lurer på hva det betyr?