SKIUTSTYR I HYTTEVEGGEN:  Pass på hvor du setter kostbart skisutstyr når du tar en kakaopause, anbefaler forsikringsnæringen - her fra påsketur på Norefjell. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix.
SKIUTSTYR I HYTTEVEGGEN: Pass på hvor du setter kostbart skisutstyr når du tar en kakaopause, anbefaler forsikringsnæringen - her fra påsketur på Norefjell. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix.Vis mer

Har du ski i 6000- kronersklassen ?

Splitt dem under kakaopausen. Tyvene vil ha begge to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyveri av kostbare ski er økende både i Norge og på skisteder ute i verden.

Tyvene slår gjerne til mens eieren tar seg en kort pause på et serveringssted.

Skiene som stjeles er også mer kostbare enn tidligere.

En oversikt fra Europeiske Reiseforsikring viser at gjennomsnittsprisen på ski som var stjålet i en periode fra slutten av januar til midten av mars i år, var 6 000 kroner.

Enkelte skiløpere hadde mistet ski som var verdt opp til 12 000 - 15 000 kroner.

Profesjonelle tyver - Vi tror det er profesjonelle tyver som følger med når skiløperne tar seg en pause og setter igjen kostbare ski eller snowboard utenfor. De vet at det ikke går an å ta med seg et kostbart snowboard inn på afterski, og i trengselen utenfor kan de operere forholdsvis fritt uten stor risiko for å bli oppdaget, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Forsikringsbransjen antar at mye av det som stjeles selges videre forholdsvis raskt, i Norge og i utlandet.

Mer i utlandet Oversikten fra Europeiske viser at stadig flere nordmenn blir frastjålet skiutstyret i utlandet.

- Vi har et større innslag av tyverier fra skisteder i Frankrike og Østerrike enn tidligere. Det henger sammen med at nordmenn reiser mer på skiferie til disse landene. Men de fleste skityveriene skjer i Norge, sier Vennesland.

En liste over skityverier som er meldt i vinter, viser at tyvene i Norge har operert på kjente skisteder som Hemsedal, Hovden, Trysil og Voss.

Raske tyver De fleste skityveriene skjer mens eieren er inne på serveringssteder, butikker eller hoteller. Ofte er det nok å være vekk fra skiene bare noen minutter, så er de stjålet.

Men heller ikke skiboksen på bilen er trygg. Det er eksempler både på tyveri fra låst skiboks og fra bagasjerom i buss.

- Splitt skiene Selv om skiene blir stadig mer kostbare, er det ikke noen form for merking av dem, som med sykler.

- Vi kan bare oppfordre folk til å ta best mulig vare på skiene sine, gjerne splitte dem og plassere dem langt fra hverandre. Og vi oppfordrer også vintersportsstedene til å ta dette alvorlig og legge til rette for trygg oppbevaring av skiene til gjestene. Det er ikke noen god reklame når folk blir stående midt i bakken uten skiene sine, sier Emma Elisabeth Vennesland.

(NTB).