Har du sluttet å slå dine barn?

Barna må forstå at de voksne bestemmer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det pågår en viktig debatt om fysisk avstraffelse i barneoppdragelse i landet om dagen. Godt er det. Heldigvis finnes det sjeler som tør utfordre hegemoniet om at barn må disiplineres. Med fare for å gå i den samme fella som en viss FrP-politiker nylig gjorde, trekker jeg en parallell til oppdragelse av hunder. Tradisjonelt var den rådende oppfatning at disse måtte disiplineres, les:denges, for å forstå hvem som var sjefen. Slik er det også med barn, de må jo forstå at det er vi voksne som bestemmer. Nå reformerte hundemiljøet sin filosofi om dressur, og jeg har inntrykk av at flertallet av seriøse hundeeiere idag ikke ser på fysisk avstraffelse av hunden som en basis for lydighet. Men så heldige er altså ikke barna, ettersom Høyesterett som vi vet har slått fast at ”et lite klaps” på barnet er lov.

Men så var det dette med subjektiviteten da. Et lite klaps høres jo i første omgang ikke ut som noe å skrike opp om, men så må man spørre seg: lite, for hvem? For det er ikke til å komme unna at barn og voksnes opplevelse av nevnte klaps nødvendigvis må være forskjellig. Et lite klaps for en voksen, et stort slag for barndommen. Hvordan oppleves det for et barn når de voksne du stoler på og som du tror elsker deg, slår deg? Og hvordan oppleves det når det barnet opplever som traumatisk og vondt blir bagatellisert av nevnte voksne som bare et lite klaps? Kanskje er det en idè å spørre barna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer