HJEMME IGJEN: Statsminister Gordon Brown ankom Downing Street 10 i morges.  Da forsvant han uten å svare på spørsmål fra pressen.  Foto: AP Photo/Joel Ryan/SCANPIX
HJEMME IGJEN: Statsminister Gordon Brown ankom Downing Street 10 i morges. Da forsvant han uten å svare på spørsmål fra pressen. Foto: AP Photo/Joel Ryan/SCANPIXVis mer

«Har du tenkt å trekke deg, herr statsminister?»

Gordon Brown tilbake i Downing Street 10 - for siste gang?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De neste timene vil trolig bli svært avgjørende for Storbritannia de neste årene.

Den hektiske møtevirksomheten i leirene til de to rivalene, Gordon Brown og David Cameron, vil fortsette utover formiddagstimene.

Omgitt av sine rådgivere, skal de to partilederne bestemme seg for hva som skal være neste trekk i valgthrilleren.

Storbritannia befinner seg i en situasjon landet ikke har vært i siden 1974: Verken Arbeiderpartiet eller De konservative får flertall i Underhuset.

Ifølge Daily Mirror sier kilder nær Brown at han i natt var i intense diskusjoner over telefon med flere av sine regjeringsmedlemmer for å meisle ut et tilbud til Liberaldemokratene.

Brown soverDa statsministeren ankom Downing Street klokka åtte i morges, forsvant han inn, uten å svare på spørsmålet som er på alles lepper:

- Har du tenkt å trekke deg, herr statsminister?

Ifølge twittermeldingen fra en av hans rådgivere, Justin Forsyth, gikk Brown for å få seg litt søvn.

Politikere og kommentatorer forsøker nå etter beste evne å tolke valgresultatet, og utspillene som er kommet i kjølvannet.

Fram og tilbakeNærings- og handelsminister Lord Mandelsons forsiktige ordvalg, tolkes som at han slett ikke er oppsatt på at Arbeiderpartiet skal klamre seg til makten.

- Dette er en uvanlig situasjon, der man må finne en kombinasjon av partier eller et parti som kan forme en mindretallsregjering. Spørsmålet er om en mindretallsregjering kan gi landet det sterke og stabile lederskapet som det vil ha.

De konservatives leder, David Cameron, virket offensiv under nattens valgvake:

- Jeg mener det allerede er klart at Arbeiderpartiet har mistet mandatet til å lede landet vårt, tordnet Cameron etter at de reviderte valgdagsmålingene i natt ga De konservative 305 seter, Labours 255 seter og Liberaldemokratene 61.

Men Gordon Brown har ikke tenkt til å gi seg uten kamp. Ifølge BBCs kilder vil han starte forhandlinger med Liberaldemokratene for å forsøke å beholde makta.

Taus Clegg«Nick Clegg og hans medarbeidere er nå på vei fra Sheffield til London, men nekter fortsatt å snakke med pressen. På telefon med Gordon Brown eller bare for flaue og nedbrutt for å svare på spørsmål?» blogger The Daily Telegraph klokka 9 i morges.

Rett før ble næringsminister Lord Mandelson presset på Sky News på om Brown vil gå av.

- Jeg synes det vil være svært overraskende hvis det skjer. Han er statsministeren. Jeg tror ikke det ville gjort ting bedre om han plutselig skulle trekke seg, svarte han til slutt.

- Gå av!Gordon Brown kan forsøke å holde på makta, men han vil ikke klare det, mener assisterende redaktør i The Guardian, Michael White.
Selv om han har retten på sin side vil ikke David Cameron og mediagjengen hans klare det, skriver han.

- Brown er ikke i den posisjonen at han kan gjøre det. Han er den sittende statsminister. Hvis han mister flertallet, har han tapt. Det er så enkelt. Labour har vært ved makta i 13 år og nederlaget betyr at han mislyktes i å vinne en fjerde periode. Det er bunnlinjen, skriver han.

Hans kollega Andrew Sparrow er derimot ikke like sikker.

- David Cameron har sagt at Brown ikke lenger har rett til å styre. Men han har ikke krevd Browns avgang, og han har indikert at han ikke vil presse på for en forhastet utgang på situasjonen. Det ser ut som om Brown vil forbli i Downing Street i noen dager til i det minste og kanskje mye lengre.

Daily Telegraph ber Brown gjøre det eneste rette - gå av med verdighet:

- I konstitusjonell sammenheng har Brown førsterett på å danne regjering, og han vil fortsette å være statsminister helt til han trekker seg. Det er vanskelig å se hvordan han kan gjøre noe annet enn å gå av og beholde så mye verdighet som mulig