Har du utsatt påsketuren til i morgen? Du er ikke alene

Forventes mye påsketrafikk gjennom hele helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange har det uforståelig travelt når de skal på fjellet, det er de farligste bilistene. Det er bedre å komme litt seint enn ikke å komme fram i det hele tatt, sier Terje Moe Gustavsen, vegdirektør i Statens Vegvesen.

Fredag før Palmesøndag er tradisjonelt den største utfartsdagen i påska.

Og det startet ikke bra, fredag omkom én person i en møteulykke mellom en personbil og en lastebil i Sør-Trøndelag. Påska i fjor ble fem drept, 17 hardt skadd og 153 lettere skadet.

Færre reiser i dag Trafikken har ikke vært veldig kraftig på påskas største utfartsdag.

- Det er ikke så mye trafikk som vi hadde forventet, sier Therese Thowsen, faggruppeleder informasjon i Statens Vegvesen.

Onsdag til uka, dagen før Skjærtorsdag, er den andre store utfartsdagen.

- Utfarten spres over flere dager i helga og i neste uke. Når folk skal hjem fra fjellet, kan køen bli lenger. Hjemfarten skjer gjerne første og andre påskedag, med hovedvekt på første påskedag, sier Thowsen.

Sikre last De siste åra har det vært en nedgang i påsketrafikken. Folk velger å gjøre andre ting enn å dra på fjellet, og flere reiser gjerne til varmere strøk.

I år er påska imidlertid tidlig, slik at Vegtrafikksentralen venter mer trafikk mot fjellet.

- Det beste rådet er å bruke hodet, sier Gustavsen.

Personer og last må sikres på en forsvarlig måte når familien reiser på fjellet. En flyvende slalåmstøvel kan gjøre stor skade ved en bråstopp.

TA DET MED RO: - Bruk hodet når du kjører på fjellet, er vegdirektør Terje Moe Gustavsen sitt råd. På Vegtrafikksentralen i Oslo følger de trafikkutviklinga tett.
TA DET MED RO: - Bruk hodet når du kjører på fjellet, er vegdirektør Terje Moe Gustavsen sitt råd. På Vegtrafikksentralen i Oslo følger de trafikkutviklinga tett. Vis mer

Det er lite som tyder på at du vil stå fast på vei opp på hytta i Sør-Norge.

Gode kjøreforhold - Det er ikke været som vil skape problemer for påsketrafikken i Sør-Norge, sier Øyvind Johnsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Det er fine forhold i hele Sør-Norge når påska starter. Alle fjellovergangene er åpne her. For Nord-Norge ser det imidlertid verre ut. Her var sju fjelloverganger stengt fredag, og fem var kolonnekjørt.

- I Nord-Norge blir det snøbyger og frisk bris til liten kuling i gjennom helga, sier Johnsen. Selv om været er godt så langt, er det ennå lenge til vi skal hjem fra fjellet.

- Det er viktig at folk er godt utrustet. Noe så banalt som drivstoff, ser vi ofte at folk mangler, sier Gustavsen.

Om du skulle gå tom for drivstoff, er rådet å holde seg ved bilen. Ha med varme klær om hjelpen er et stykke unna.